23948sdkhjf

DTU-professor får millioner til at forske i metalkomponenter

Professor Henning Friis Poulsen fra DTU Fysik har netop modtaget et ERC Advanced Grant fra EU på knap 19 mio. kr. (2,5 mio. euro) til at udvikle en model, der kan forudse, hvordan metallers styrke og evne til at kunne formes bliver påvirket, når de er i brug. Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Det er en viden, der kan få stor betydning for udviklingen af nye lette og stærke metalkomponenter til anvendelse for eksempel inden for bil-, fly- og energibranchen.

Henning Friis Poulsen er således den første forsker på DTU, og den kun anden danske forsker, som har modtaget to ERC Advanced Grants, der er øremærket særligt talentfulde forskere.

Første projekt realiseret
Det første ERC Advanced Grant fik Henning Friis Poulsen i 2011. Dengang fik han midler til at udvikle et røntgenmikroskop, der som noget helt nyt ikke blot undersøger overfladen af materialer, men også gør det muligt at kigge ind i dem, når de bliver anvendt.

Mikroskopet blev færdigt sidste år og giver forskerne mulighed for at betragte materialer i 3D-film med knivskarpe billeder, som kan opfange de hurtige ændringer, der sker, når et materiale påvirkes under brug.

- Vi kan nu kigge ind i hårde materialer som metaller uden først at skære dem op og dermed påvirke deres struktur. Det giver os mulighed for at iagttage de dynamikker, der finder sted i materialet, mens det anvendes og dermed få en indsigt i metallernes egenskaber, der ikke tidligere har været mulig, siger Henning Friis Poulsen.

Resultater, ingen andre kan opnå
Det nye forskningsmikroskop er baggrunden for, at Henning Friis Poulsen og hans forskningsgruppe med det netop tildelte ERC Grant vil kunne opnå resultater, som ingen andre i verden på nuværende tidspunkt er i stand til.

- På baggrund af eksperimenter og teori vil jeg og min forskringsgruppe udarbejde en ny multiskalamodel, der kan forudse, hvordan den indre struktur udvikler sig i metal under brug og dermed påvirker dets styrke og bøjelighed, siger Henning Friis Poulsen.

En sådan model vil gøre det muligt i fremtiden at anvende computerberegninger til at bedømme, hvordan metaller reagerer under forskellige forhold. Lykkes det, forventer han, at resultatet vil revolutionere det udviklingsarbejde med materialer, der hidtil har fundet sted i laboratorier og virksomheder, og som i en vis udstrækning har bygget på at prøve sig frem, trial-and-error, til man opnåede det ønskede resultat.

To start-up-virksomheder
Det er ikke kun i forskningens verden, at Henning Friis Poulsen har gjort sig bemærket med en særlig indsats.

Hans viden og indsigt i metoder til at undersøge materialer er også blevet omsat i to start-up-virksomheder. Den ene virksomhed, Xnovo, blev etableret i 2012 og markedsfører 3D-røntgenmetoder.

Den anden virksomhed er Exruptive fra 2014, som står bag et helt nyt koncept for check-in af bagage i lufthavne baseret på ny røntgenteknologi.

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095