23948sdkhjf

Rekordordre er på vej til Tyskland

Den fynske specialist i opspænding, Maskinfabrikken Polund A/S, er gået i gang med en stor ordre.

Det er en stor opspænding til brug for produktion af nålelejer hos en stor tysk producent. Der er tale om Polunds største ordre til dato. Det indebærer, at der er udviklet en række nye løsninger.

- Vi er i ukendt land. Der er intet af det, som vi har lavet før, smiler Lars Pors, som ejer og driver Polund sammen med Ole Tolderlund.

Virksomheden, som Polund skal levere til, er en mangeårig stor kunde, som både har produktion i Tyskland og udlandet.

Lars Pors og Ole Tolderlund viser den første prototype, som er gjort færdig, og som lige er godkendt hos den tyske koncern. Der skal være i alt 36 ens spændeenheder, som tilsammen skal holde fast på et stort nåleleje.

Polund ligger i Otterup på Nordfyn og har 12 ansatte.

De kommende seks måneder skal alle 36 spændeenheder fremstilles til den tyske virksomhed.

Kæber kan flyttes
Det smarte ved Polunds løsning er, at kæberne på opspændingen kan flyttes, så den samme opspænding kan bruges til lejer med forskellig diameter. Dermed skal producenten ikke hele tiden skifte fikstur afhængig af lejernes diameter, sådan som man gør i dag.

Man har haft én fikstur til hver ringstørrelse. Det har ført til en urational produktion, hvor man hellere producerer en ring til lager, når man alligevel har et givet fikstur i gang, end man skifter.

- Så vidt vi ved, er vi de første, som laver sådan en løsning. Vores kunde får skåret væsentligt ned på sin opstillingstid, siger Lars Pors.

- Princippet om indstillelige spændeenheder må også kunne bruges af andre, tilføjer Ole Tolderlund.

Den store opspændingsenhed er udført i sejhærdet specialstål. Der er to stålbjælker, som er nøje tilpasset, så den ene løber inden i den anden med få hundrededele milimeters tolerance.

Efterfølgende kan der være flere lignende ordrer på vej fra samme tyske virksomhed, som har flere produktionssteder.

Det tyske marked er Polunds største eksportmarked. Halvdelen af virksomhedens produkter bliver eksporteret.

Skiftede til opspænding
Ole Tolderlund, der er værktøjsmager, og Lars Pors, som er maskinarbejder, startede Maskinfabrikken Polund i april 1998, dengang som en almen maskinfabrik. Virksomheden gennemgik en kraftig nedgang under finanskrisen.

Da besluttede de to ejere at satse målrettet på fleksible opspændings-løsninger under navnet Pro-Clamp Systems. Det er siden blevet virksomhedens vigtigste produkt, både som standardprodukter og som customdesignede produkter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079