23948sdkhjf

Brændselsceller kræver fræs fra øverste hylde

Hjernø Værktøjsfabrik satser målrettet på at levere anoder og katoder til brændselscelleindustrien

Hjernø Værktøjsfabrik er Danmarks største producent af sprøjtestøbeværktøjer. Nu satser virksomheden også målrettet på at levere anoder og katoder til brændselscelleindustrien. Et stort projekt for en udenlandsk kunde har nemlig givet appetit på mere højpræcisionsfræsning af den slags emner.

Brændselsceller, der kan omsætte brint, metanol og andre stoffer til elektricitet i en elektrokemisk proces, er en lovende teknologi inden for mange processer i industrien og i transportsektoren, påpeger Hjernø i forbindelse med satsningen.

Senest har bilproducenten BMW offentliggjort nye oplysninger om den hybridbil, man udvikler i samarbejde med Toyota, og hvis drivmiddel er en kombination af brændselsceller og elbatteri.

Hjernø Værktøjsfabrik har tidligere løst opgaver inden for netop brændselcelleproduktion og ser så stort et potentiale i teknologien, at virksomheden nu investerer yderligere ressourcer i at blive et decideret kompetencecenter inden for fremstilling af brændselsceller.

- Vi har beviselig erfaring med teknologien og har allerede opbygget en del knowhow inden for området. Vi ønsker at være med til at præge udviklingen inden for brændselscelleproduktion og mander derfor nu yderligere op på området, siger administrerende direktør Aage Agergaard.

Ambitionen er blandt andet at tilknytte en forskergruppe med indsigt i den kemiske og fysiske proces, der foregår inde i cellen. Til det har Hjernø for tiden ansøgninger ude hos forskellige fonde.

- At blive eksperter inden for en forholdsvis ny verden som brændselsceller er ikke så lige til, men vi ser store synergier i at bringe vores knowhow om fræsning af meget komplekse geometrier til anoder og katoder ind i brændselscelleproduktionen, da vi derigennem kan producere mere effektive brændselsceller, forklarer Aage Agergaard.

Men for at skabe mere effektive geometrier er vi nødt til at være eksperter på hele teknologien og ikke bare eksperter inden for højpræcisionsfræsning. På den måde kan vi gå fra producent til også at blive rådgiver, hvilket er ambitionen med alle de opgaver, vi påtager os, tilføjer han.

Én måneds uafbrudt fræsning
Hjernøs primære metier er fremstilling af højpræcisions-sprøjtestøbeværktøjer til plastindustrien. Over en årrække har virksomheden ansat et væld af specialister med kompetencer inden for alt fra emnedesign, analyser og formværktøjer med ultrakort køletid til selve plastfremstillingen.

Det er også den specialistviden, der er blevet bragt i spil på de opgaver, Hjernø har løst for brændselscelleindustrien. Her har man gennem flere år for både danske og udenlandske kunder fremstillet en serie af ultrapræcise anoder og katoder. Det er en særlig form for store, hærdede formplader, der anvendes til produktionen af brændselsceller til transportsektoren.

Der er tale om formplader, som har krævet en hidtil uset præcision i mikrofræsning, hvor en fræseoperation kan tage op til en hel måneds uafbrudt fræsning på bare én formplade med fræsere helt ned til 0,1-0,6 mm.

Tolerancerne er samtidig helt nede på 3 my, hvilket er på grænsen af, hvad både maskiner og måleudstyr egentlig kan måle. Der må tilsvarende heller ikke efterlades det mindste fræsespor, og opstår der bare en enkelt fræsefejl, er der stor risiko for, at formpladen er ødelagt.

Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.172