23948sdkhjf

Maskinfabrik bader emner i regnvand

En besparelse på omkring 60-80 kubikmeter vand om året kan mærkes hos Midtsjællands Maskinværksted. I en årrække har man nemlig anvendt den mængde regnvand i produktionen. Det mærkes ikke kun på vandregningen, det mærkes også i forhold til virksomhedens brug af kølesmøremiddel.

- Tidligere skummede vores kølesmøremiddel op på grund af det hårde ledningsvand. Vi talte derfor længe om at blødgøre vandet. Vi undersøgte også, hvad et osmoseanlæg eller et demineraliserings-anlæg ville koste per liter produceret rent vand. Så udsprang idéen om at anvende regnvand, da det jo i sagens natur er blødere end det vand, der kommer ud af hanen, siger Jonas Christiansen, som er indehaver af Midtsjællands Maskinværksted. 

Man investerede derfor i et anlæg til opsamling af regnvandet fra taget, og det er for længst tjent hjem hos virksomheden.

Problematikken omkring skum er der ikke længere. Derudover har det en række andre fordele at anvende regnvand. Man har gennem årene opsamlet data sammen med energiselskabet OK, som leverer kølesmøremidlerne. På den måde sikrer man sig løbende, at kølesmøremidlet og regnvandet fungerer optimalt.

- Vi har aldrig oplevet, at mikroorganismer fra regnvandet har været et problem. Dette dokumenteres jævnligt, når vi får analyseret emulsionerne af OK.  Når vi anvender regnvand til vores emulsioner, behøver vi ikke efterfølgende at rustbeskytte emnerne - de ruster nemlig ikke. Når vi af en eller anden årsag har haft brug for at spæde til med ledningsvand, skal vi huske at rustbeskytte vores emner, der går til lager - her oplever vi en stor forskel, siger Jonas Christiansen.

Hos Midtsjællands Maskinværksted har man gennem nogle år anvendt et kølesmøremiddel fra tyske Rhenus Lub, som leveres i Danmark af OK.

Virksomheden har ni CNC-maskiner i produktionen, der kører som enkeltstående maskiner.  Jonas Christiansen peger på, at den rigtige rådgivning er ligeså vigtig som produktet.

- For os betyder det noget, at vores leverandør af kølesmøremidler tænker flere parametre ind i anvendelsen af kølesmøremidler. Det er vigtigt at få den rigtige rådgivning, og vi har en god dialog, hvis der er noget, vi skal have tjekket op på. Det betyder nemlig, at vi får det bedst mulige slutprodukt, siger Jonas Christiansen.

Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.219