23948sdkhjf

Multi-fikstur hjælper til effektiv robotsvejsning

Rustek har udviklet svejsefiksturer, som kan indstilles på hundredevis af måder

Rustek i Skive har fundet en god løsning på problemet med, at man ofte skal udvikle nye fiksturer til nye emner, også selv om der kun skal svejses 100 styk.

Rustek har udviklet flere multifiksturer, som kan indstilles efter emnet. På den måde kan firmaet hurtigt få produktion i gang på sine fire svejserobotter.

- Det har betydet, at vi har minimeret vores omkostninger til engangsfiksturer. Vi har opbygget multifiksturerne, så de giver os rigtig mange muligheder for regulering. Så vi kan næsten altid finde en vej til at spænde emnet fast, fortæller Rene Ramsdahl, direktør for Rustek.

- Multifiksturet giver os hundredevis af muligheder. På den måde sparer vi en masse penge for os selv og for vores kunder. Omkostningerne ville jo løbe helt væk, hvis vi skulle lave nye fiksturer til hver opgave. Så kan vi lige så godt håndsvejse, siger han.

Rustek har 10-15 ansatte, hovedsageligt smede.

Programmering
På softwaresiden forsøger Rustek sig også med at effektivisere. Når der skal udvikles programmer til nye emner, bruger virksomheden i høj grad materiale fra tidligere programmer.

- Vi har automatiseret processer, når vi udarbejder programmer offline. Vi arbejder med makroer, som har effektiviseret programmeringen enormt. Derfor er der ikke ret mange faktorer, vi skal ind og ændre i.

- Vi har også nogle grundprogrammer, som vi kan hive og trække i, og så kan vi ret hurtigt komme frem til et virksomt program. På den måde får vi taget de tunge omkostninger ud af opgaven, siger Rene Ramsdahl.

Rustek kører med Panasonic svejserobotter. Manipulatoren på den største af robotterne har en ekstra akse. Desuden kører robotten på et skinnesystem.

- Det betyder, at vi altid kan få en god svejseposition, og at vi stort set kan svejse alt, siger Rene Ramsdahl.

Mindst muligt manuelt
Rustek forsøger så vidt muligt at stille mange emner op på en gang og lade robotterne bevæge sig fra emne til emne.

- Vi har mange opgaver, hvor vi spænder mange emner op ved siden af hinanden. Det giver kortere svejsetid, siger han.

Der skal mindst muligt manuelt arbejde i opgaverne, ifølge Rene Ramsdahl.

- Vi satser hårdt på automatisering. Det tror vi er den eneste vej, vi kan gå i Danmark. Ellers kan vi ikke konkurrere med østlandene. Vi går meget op i, at når vi starter et program, så skal produktet være færdigt, når svejserobotten laver den sidste svejsning. Så skal der ikke være noget manuelt svejsearbejde. Det har vi stor erfaring i, siger Rene Ramsdahl.

Rustek er en underleverandør-virksomhed, som foruden robotsvejsning også har store automatiske laserskærere og pladebukningsanlæg.

Artiklen er en del af temaet ALT OM SVEJSNING .

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.375