23948sdkhjf

Salget dykker 8 procent i metalindustrien

Ikke siden 2009 er metalindustrien dykket så kraftigt i et enkelt kvartal. Men dansk økonomi er grundlæggende sund, påpeger cheføkonom

Coronakrisen har ramt hele den metalbearbejdende industri. Metalindustriens omsætning er faldet 7,6 procent fra 1. kvartal til 2. kvartal i år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Metalindustrien er ramt lidt mindre hårdt end industrien som helhed, som har et fald på 8,6 pct.

Alt efter temperament kan man kalde 7,6 pct for et stort eller et lille fald.

Ser man tilbage i tiden, så skal vi helt tilbage til finanskrisen i 2008/2009 for at finde et tilsvarende dyk fra det ene kvartal til det næste kvartal.

I fjerde kvartal 2008 og de to første kvartaler af 2009 faldt metalindustriens omsætning tre kvartaler i træk med henholdsvis 7,3 pct., 14,7 pct., og 9,7 pct. Metalindustrien mistede mere end en tredjedel af sin omsætning på halvandet år.

Omsætningen faldt fra 15,2 mia. kr i andet kvartal 2008 til 9,8 mia. kr. i fjerde kvartal 2009.

Ikke så slemt som finanskrisen

Det er nok de færreste, der tror, at det vil gå så galt i denne omgang.

Cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne Maria Schougaard Berntsen siger:

- Jeg tror ikke, vi når ned på de niveauer, som vi så under finanskrisen. Grundlæggende er dansk økonomi sund. Coronapandemien er det, som man i økonomikredse kalder et eksternt stød. Det er ikke et sygdomstegn i selve økonomien. Men om det allerede vender i 3. kvartal, det er jeg ikke sikker på. Det bliver meget spændende at se tallene for 3. kvartal, siger hun.

Generelt observerer hun, at efterspørgslen er stærk på det danske hjemmemarked.

- Men på eksportmarkederne går det ikke så godt, hvis vi ser bort fra medicinalindustrien. Vi står stadig i en sårbar situation. Hvis vi ser på forbruger-forventninerne her i Danmark, så er folk fortrøstningsfulde med deres egen økonomi, og det er vigtigt, fordi det bestemmer, hvor mange penge folk bruger.

- For mig at se er det store spørgsmål, hvordan det vil gå den udenlandske økonomi. Det vil afgøre, om vi får et V-formet forløb, hvor økonomien hurtigt kommer i gang igen, eller om det kommer til at strække sig længere, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kraftigt dyk under finanskrisen

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at finanskrisen i 2008-09 ramte metalindustrien væsentligt hårdere end industrien som helhed.

Over de seks førnævnte kvartaler fra 2008 til 2009 faldt metalindustriens omsætning med hele 35,7 pct, mens industriens generelle omsætning kun faldt 18,0 pct.

Trods den mellemliggende vækstperiode så har metalindustrien endnu ikke nået omsætningen fra før finanskrisen.

Modsat med den generelle industri. Her har omsætningen forlængst passeret niveauet fra før finanskrisen. Det gjorde den i 2014. Siden er omsætningen steget godt 20 procent.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.328