23948sdkhjf

Big Science i Danmark fejrer 10 år

I efteråret er det 10 år siden Big Science.dk startede. Målet er at skaffe danske virksomheder flere ordrer på de store forskningsfaciliteter.

Big Science.dk blev startet af Søren Bang Korsholm fra DTU og Nikolaj Zangenberg fra Teknologisk Institut for 10 år siden.

- Vi så, at der var et uforløst potentiale for danske virksomheder for at komme ind og blive leverandør til stor-skala forskningsfaciliteter rundt om i Europa, fortæller Nikolaj Zangenberg.

Alt for få ordrer til CERN

Atomforskningsorganisationen CERN i Schweiz var i første omgang en af de vigtige organisationer at positionere danske virksomheder i forhold til.

- Vi havde meget fokus på CERN i de første år, fordi de købte alt for lidt hos de danske virksomheder, og der oplevede vi mere end en tidobling på kontraktvolumen, fortæller Nikolaj Zangenberg.

Med hjælp fra Big Science-netværket er danske ordrer til CERN vokset fra 2 millioner kroner om året i 2010 til cirka 30 millioner kroner om året.

Ville udveksle erfaringer

Big Science-samarbejdet rækker i dag langt udover CERN, og målet har da også fra et tidligt stadie været at hjælpe danske virksomheder ind hos andre forskningsfaciliteter.

- En vigtig nyskabelse, vi lavede for 10 år siden, var at samle rollerne som nationale industrikontakt-punkter fra alle faciliteterne på ét kontor, så vi kunne udveksle erfaringer og viden om, hvad der rørte sig på faciliteterne og hos virksomhederne. Også på det tekniske niveau kunne vi se de paralleller, der var. Og så etablerede vi et netværk af danske virksomheder, der stille og roligt er vokset med årene, så det i dag tæller cirka 300 virksomheder, siger Nikolaj Zangenberg.

Kigger mod Sverige

Lige nu er det vigtigste projekt for Big Science.dk lige på den anden side af Sundet, hvor man i den svenske by Lund er ved at opføre det gigantiske mikroskop European Spallation Source.

- Det er et projekt, hvor Danmark er vært sammen med Sverige. Dels betyder det, at vi faktisk giver ret mange penge til det, men det er også et lokalt marked for danske virksomheder, så vi har gode forudsætninger for at gøre os gældende der. Men det kræver en opsøgende indsats, og at vi både finder ud af, hvad mulighederne er, og også at virksomhederne er klar til at gå efter de muligheder, der opstår, forklarer Nikolaj Zangenberg.

Godt sted at udvikle sig

Nikolaj Zangenberg opfordrer til stadighed danske virksomheder til at kigge mod de store forskningsfaciliteter for at finde spændende ordrer.

- Det er selvfølgelig et spændende marked, og det er en god måde at diversificere ens aktiviteter, så man ikke er så afhængig af ét marked. Det, som de faciliteter har brug for, ligger ofte på kanten af, hvad der er muligt at lave, så det er også et godt sted at udvikle, det man kan, siger han.

Nikolaj Zangenberg nævner også, at det at virksomheder arbejder med Big Science-opgaver ofte er et godt argument, når der skal tiltrækkes nye, kvalificerede medarbejdere, og derudover får man som regel lov at bruge opgaverne som markedsføring af sin virksomhed.

- Og så er de også altid gode betalere. Så det er gode, stabile kunder på et meget udfordrende marked, hvor man udvikler sig, konstaterer Nikolaj Zangenberg.

Jubilæet fejres med en stribe på fire webinarer i slutningen af året, hvor indkøbscheferne fra faciliteterne fortæller om deres kommende indkøbsbehov, og hvor danske virksomheder præsenterer deres egne succeshistorier.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08