23948sdkhjf

Automatiseret svejseløsning giver pote

Maskinfabrik sikrer 58-årig medarbejder mod nedslidning med ny svejsearm i metal kombineret med Kemppi svejsemaskine. Også produktiviteten er forøget

Som underleverandører af CNC-bearbejdede og metalløsninger til virksomheder i ind- og udland er Olav Rasmussen Maskinfabrik A/S på Fyn et klassisk eksempel på en mindre og mellemstor dansk underleverandør, som dagligt er i skarp konkurrence.

Virksomheden leverer CNC-løsninger og automatdrejninger til en bred vifte af brancher - bl.a. landbrugssektoren. I dag kommer ca. 20 procent af omsætningen fra eksport.

Olav Rasmussen Maskinfabrik drejer blandt andet pindbolte, der får påsvejset låseplader. Årligt fremstiller man 25.000 pindbolte. Hidtil har dette været en altovervejende manuel opgave, som gennem lang tid er blevet håndteret af Torben Aagaard, 58 år. Gennem flere timer dagligt og i adskillige år har Torben Aagaard håndsvejset pindboltene med en håndholdt svejsepistol.

Håndholdt pistol slider

Svejsepistolen skal holdes i en bestemt position og højde. Det resulterer i en skæv holdning, og de mange timer med håndholdt svejsning belaster især skulder, nakke og hænder. Så der skulle sættes ind for at fastholde Torben Aagaard i jobbet.

- I slutningen af i fjor fostredes ideen til en automationsløsning, og vi besluttede at gå i dialog med tre virksomheder. Automationsprocessen af vores svejseopgaver er en del af et større projekt. Vi undersøgte markedet for at finde en løsning, der både styrkede produktiviteten og skånede Torbens led, siger maskinfabrikkens produktionschef Olaf Bohlmann i en pressemeddelelse.

Unik løsning fra KJV

Det endte med en aftale med KJV, som kom op med en unik løsning bestående af en Kemppi FastMIG X svejsemaskine, samt en styret svejsearm i metal, der er påmonteret et hævebord. Den trykluftdrevne svejsearm kan nemt klappes ud og ind, og dermed er den kundetilpassede model såvel fleksibel som ergonomisk. Derudover er der en touchskærm, som med den rette software selv udregner bl.a. diameter og svejsehastighed.

Kemppi’en kan håndtere pindbolte i op til 40 mm. i diameter, både fuldsvejse samt anvendes manuelt ved at Torben Aagaard desuden nemt kan afmontere slangen.

Ud over at levere den skræddersyede løsning til Olav Rasmussens Maskinfabrik har KJV sørget for, at Torben er blevet grundigt oplært i betjeningen af løsningen. Torben Aagaard kørte de første emner på løsningen i begyndelsen af september.

- Allerede efter en halv dag kan jeg mærke en hel anden tilstand i kroppen. Skulder, nakke og hånd er har det bedre. Kemppi’en en forlænger min tilbagetrækningstid med to år, mindst, siger Torben Aagaard.

Øget produktivitet

Udover det forbedrede arbejdsmiljø har den skræddersyede løsning markant styrket produktiviteten. Håndteringstiden er reduceret fra 20 sekunder til 10 sekunder pr. stk. og samtidig er selve svejsetiden nedbragt med ca. 10 procent. Med den øgede oppetid og kortere omstilling styrkes Olav Rasmussens Maskinfabriks leveringssikkerhed.

Den del passer perfekt med, at den fynske virksomhed opererer med LEAN i det daglige. Målet er øget output og nedbringelse af lønandelen. Tilsvarende skal spildtid ned, mens belægningen af virksomhedens produktionsudstyr til gengæld skal op og løbende udvides, oplyser virksomheden.

Artiklen er en del af temaet Svejsning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094