23948sdkhjf

Ejer har is i maven: Investerer rekordstort i ny maskine

En kundeudfordring satte NSM i gang med selvransagelse - for kunne underleverandøren producere de specifikke, kundeefterspurgte emner billigere?

Processen har nu materialiseret sig i den største enkeltinvestering i NSM’s historie - en Mazak Multiplex W-300Y GL300. Investeringen løber op i 4,5 mio. kr.

- Den nye maskine kommer ud af vores prisforhandlingsproces, som var i gang sidste år, hvor vi af specielt en enkelt kunde blev udfordret på en række produkter, hvor vi virkede til at være for dyre. Det ramte os på stoltheden, siger fabrikschef Michael Berggreen, NSM.

- I første omgang blev vi lidt forvirrede, kunne ikke forstå det, vi blev trodsige og gik i forsvar. Det skete ikke så meget overfor kunden, men mere overfor os selv, uddyber han.

Eneste af sin slags i Danmark

Efter prisforhandlingerne blev kunden i butikken. Først slog ledelsen hos Kolding-virksomheden med 43 medarbejdere udfordringen lidt hen, men så alligevel lurede den i baghovedet.

Og i kombination med, at den maskine, som emnerne kørte på, var lidt ældre og indimellem drillede med reparation og vedligeholdelse, blev der sat skub i maskininvesteringen.

NSM begyndte at kigge på maskinmarkedet, og det blev startskuddet til en længere og dybere proces med maskinudvælgelse. I starten var der tre maskinleverandører i spil.

- Da vi skulle trykke på knappen for investeringen, skulle vi have is i maven, siger administrerende direktør og ejer Lars Evald, der kalder investeringen for en højeffektiv maskine, som kan spytte relativt komplekse emner ud i en vældig fart.

- Det er en stor investering. Og det har ikke bare easy going at få den finansieret i disse tider.

Audition og tysk besøg 

Inden købsaftalen blev underskrevet, var NSM igennem en længere proces. Det var tydeligt for underleverandøren, at den nye maskine skulle have masser af kræfter.

Vejen til købet gik derfor både forbi Mazak i tyske Göppingen og en maskin-audition hos en dansk leverandør. Lige før sommerferien stod NSM med to maskinleverandører, der var ekstremt tæt på hinanden. Derfor valgte man at invitere de to tilbageværende leverandører ind en eftermiddag, hvor de hver især fik en halv times oplæg foran udvalgte medarbejdere og ledelse.

- Vi brugte et par timer bagefter, hvor vi diskuterede plusser og minusser. Det endte heldigvis med, at vi alle pegede på den samme maskine, fortæller Michael Berggreen.

Stort potentiale

Maskininvesteringen har også et stort forretningsmæssige potentiale. For maskinen kan lave det, som NSM blev udfordret på på et enkelt skift, hvor den tidligere maskine skulle bruge tre skift plus overarbejde.

- Dels er der potentiale i den pakke, som vi kender. Men der er også yderligere potentiale i de produkter, som vi har liggende på andre maskiner i dag. Og der ligger to skift og venter, siger Michael Berggreen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095