23948sdkhjf

IEA: Solenergien bliver fremtidens konge over elmarkederne

Det internationale Energiagentur (IEA) har netop offentliggjort sin årlige status i form af World Energy Outlook 2020.

IEA vurderer i den forbindelse, at solceller og solenergi får en helt særlig rolle i energisystemer verden over.

- I see solar becoming the new king of the world’s electricity markets

Sådan lød det fra Dr. Fatih Birol, adm. direktør for agenturet, da World Energy Outlook i sidste uge blev præsenteret.

- Kigger man på de politiske landvindinger er solenergi på vej mod at sætte nye rekorder for implementering hvert eneste år efter 2022, lød det fra Fatih Birol.

Han slår fast, at hvis regeringer og investorer følger IEAs scenarie for udviklingen af vedvarende energi, så vil både sol og vind vokse markant og vil blive de største bidragsydere i slaget mod klimaforandringerne. 

Det Internationale Energiagentur (IEA) forventer, at vedvarende energi vil udgøre 80 pct. af den globale strømefterspørgsel over de næste ti år. I 2030 vurderer IEA, at 23 pct. af verdens samlede energiforbrug vil være dækket af vedvarende energikilder.

Og i den udvikling kommer solceller og solenergi altså til at spille en ganske afgørende rolle. Vandkraft er fortsat den største vedvarende kilde, men solenergi kommer i følge IEA til at stå for den største tilvækst af ny elkapacitet efterfulgt af land- og havvind på verdensplan.

Dansk Solcelleforening glæder sig over IEAs vurdering.

- Solceller og solcelleteknologi har gennem de seneste 10 år gennemgået en enorm udvikling både på konkurrencedygtighed og forbedret effektivitet, og priserne er styrtdykket på verdensplan, siger formand Flemming Vejby Kristensen og tilføjer:

- Vi er bekymrede for, at Danmark ikke høster frugten af den gunstige udvikling, selvom potentialet er der.

I 2019 var der installeret godt 1.000 MW sol i Danmark. Målet om en 10-dobling af udbygning af sol frem til 2030, som klimapartnerskabet for energi og forsyning har anbefalet regeringen, kræver handling fra de danske politikere, vurderer Flemming Vejby Kristensen.

- Solcellerne har brug for en ændret politik i Danmark. I flere år har rammebetingelserne været ustabile med en uhensigtsmæssig stop-and-go tilgang baseret på fortidens historiske levn. Det betyder, at vi i dag har uklare regler, forældet regulering og administrative barrierer, der gør det mere kompliceret og dyrere end nødvendigt at investere i solceller og grøn elproduktion i Danmark. Det bremser den grønne omstilling og betyder, at vi ikke høster potentialet af en ellers konkurrencedygtig solcelleteknologi, siger Flemming Vejby Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.

(Forsidefoto: Colourbox)

Artiklen er en del af temaet Industri&Energi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109