23948sdkhjf

Anlæg flytter 120.000 kubikmeter luft i timen

Der skal et ventilationsanlæg i størrelse XL til at styre temperatur og luftudskiftning i den 200 meter lange slagtegang på Danish Crowns svineslagteri i Blans.

Industri Automatik leverer automation og styring til det nye system, der giver lavere energiforbrug, højere kølekapacitet, maksimal oppetid og nemmere servicering. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Under den lange, varme sommer i 2018 truede slagteriets over 10 år gamle ventilationssystem med at bukke under.

For at undgå problemer med at opretholde en rumtemperatur på ca. 18 grader, samt behov for større luftudskiftning, besluttede Danish Crown at udskifte de i alt fem ventilationsanlæg, der styrer indeklimaet på slagtegangen. Samtidig ønskede man at få mulighed for at overvåge og styre de fem anlæg centralt fra én enhed.

120.000 m3 luft i timen

Anlæggene dækker en ca. 200 meter lang produktionslinje, der starter ved staldområdet, hvor grisene ankommer. Derfra sendes dyrene igennem den sorte slagtegang med svieovne, skoldning og skylning, og videre til den rene slagtegang. Her udtages bl.a. indvolde, grisekroppene nedkøles og de sendes videre til opskæring.

Industri-Automatik fik sammen med virksomheden Elektriker Løsningen ansvaret for "hjernen" (tavler, installation, software, scada-system) i det topmoderne anlæg, der har kapacitet til at flytte 120.000 kubikmeter luft i timen fordelt på henholdsvis sort og ren slagtegang.

I det gamle anlæg var styringerne opbygget af et styresystem, som var svært at tilgå og som gjorde service og vedligehold unødigt besværligt for slagteriets tekniske personale. I det nye anlæg har Industri Automatik lagt alt op på en ny platform bestående af Siemens PLC-systemer og Profinet-kommunikation.

Én central processor-enhed håndterer nu styringen af alle fem anlæg under ét. Dermed kan de ansvarlige for den daglige drift tilgå hele ventilationssystemet fra én skærm og dermed altid være 100 procent opdateret på, hvordan de fem anlæg kører.

Stort system

Man får indtryk af ventilationsanlæggets størrelse, når man tager et kig på det udstyr, der er placeret på slagteriets tag. Her står fem bokse, hver især cirka på størrelse med en industricontainer. Boksene er opdelt i sektioner, der rummer ventilatorer, køling, filtre, temperaturfølere, spjæld, luftmængdemålere og tavlerum.

Nogle af boksene trækker luft ind, renser og køler den og sender den ned i slagtegangen. Andre trækker luft ud af bygningen. Luften renses inden den blæses ud i det fri og varmen fra den overføres til indblæsningsluften. De ventilationsrør, der går til og fra boksene, er så store, at man næsten kan stå oprejst i dem.

Artiklen er en del af temaet AUTOMATION & PROCESTEKNIK.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.081