23948sdkhjf

EU vil give massivt boost til havmølle-industrien

I en ny strategi lægger EU-kommissionen op til, at den europæiske produktion af strøm fra havmøller skal skrues i vejret. 

Strategien indebærer, at kapaciteten i offshore vind skal udvides fra 12 GW i dag til 300 GW i 2050. Som delmål skal der i 2030 være 60 GW fra havene ud for EU-landene.

- Europa er førende på verdensplan inden for offshore vedvarende energi og kan blive et kraftcenter for den globale udvikling. Vi skal intensivere indsatsen ved at udnytte det fulde potentiale af offshore vindenergi og ved at fremme udviklingen af andre teknologier såsom bølge- og tidevandsenergi og flydende solenergianlæg, siger Kadri Simson, kommissær med ansvar for energi, i en pressemeddelelse.

Kommissionen vurderer, at der er brug for investeringer svarende til 800 mia. euro – eller 5900 mia. kroner – for at nå målet. Det fremgår af pressemeddelelsen, at kommisionen vil "bidrage til at mobilisere alle relevante midler for at støtte sektorens udvikling", og den opfordrer blandt andet medlemslandene til at samarbejde med Den Europæiske Investeringsbank og andre finansielle institutioner om at støtte investeringer i offshore vind.

Det er også en del af strategien at revidere retningslinjerne for statsstøtte. Endelig indeholder strategien en styrkelse af forsyningskæden.

- Det er nødvendigt at forbedre produktionskapaciteten og havneinfrastrukturen og øge den tilstrækkeligt kvalificerede arbejdsstyrke for at opretholde højere installationsrater, fremgår det. 

I interesseorganisationen Wind Europe er CEO Giles Dickson svært begejstret over den nye strategi. 

- Det her er en rigtig god strategi. Den bekræfter visionen om at gøre offshore vind til Europas primære kilde til elektricitet. Den rammer også lige på kornet i anerkendelsen af de investeringer, der er nødvendige for at opnå det – i net, havne og forsyningskæden, siger han i en pressemeddelelse.

Artiklen er en del af temaet Industri&Energi.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094