23948sdkhjf

Stålkommentar: Prisstigninger fortsætter

- Starten på dette år er meget forskellig fra sidste år. Vi oplever et ekstremt pres på priserne i opadgående retning, udtaler CEO for Damstahl, Michael Lund.

Baggrunden er:

  1. Nikkelpriserne stiger og rundede forleden 18.000 dollars/MT (den højeste notering i 15 måneder).
  2. Den globale efterspørgsel efter rustfri stål er ekstremt høj, baseret på et højt aktivitetsniveau i alle segmenter. Særligt fødevare-, pharma-, kemikalie- og bilindustrien boomer.
  3. Der er stort set ingen import til EU fra Asien, hvilket skyldes høje priser i Asien og selvfølgelig importrestriktionerne. Det, der trods alt kommer til EU, er med fragtpriser på en faktor to-tre i forhold til efteråret 2020 grundet mangel på containere.
  4. Med de seneste satser for importtold er der lukket effektivt af for de europæiske rørproducenters køb af varme bånd i Asien. Dermed tvinges rørproducenterne nu til at købe deres formaterialer i EU.
  5. De rustfri stålproducenter SKAL tjene penge. I 2020 var deres andel af den totale indtjening beskedne 4 procent. Producenterne skal normalt ligge omkring 20 procent, så de er i den grad motiverede for prisstigninger.
  6. Leveringstiderne understøtter ligeledes presset på priserne. Der opleves generelt længere leveringstider, og afhængigt af produkt kan der være op til otte-ti ugers længere leveringstid end normalt.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

- Ovenstående resulterede i fredags i en handling som sjældent set. En af de europæiske producenter forhøjede alle eksisterende kontrakter med 214 euro/tons. Det vil sige, hvis du har købt til for eksempel 2.300 euro/tons til levering i februar, så rykker de bogstavelig talt kontrakten i stykker og sender dig en ny ordrebekræftelse med en pris på 2.514. Denne producent er ikke nogen betydelig leverandør til Damstahl, men vores branche er jo ofte drevet af eksempler, så der er en risiko for, at andre producenter vil følge trop, siger Michael Lund.

Tilgængelighed under pres

- Der vil blive mangel i værdikæden, og vi oplever allerede forsinkelser i alle produktgrupper. Lige nu er tilgængelighed den største udfordring. Hos Damstahl vil vi naturligvis efterleve alle kontrakter og forpligtelser, og vores lagre er på et ret normalt niveau. Situationen taget i betragtning forventer jeg, at prisstigningerne vil fortsætte, og at vi kan forvente prisstigninger på yderligere 15-25 procent gennem første halvår 2021, udtaler Damstahls salgsdirektør Brian Sejr.

Han fortsætter:

- Vi råder alle vores kunder til ikke at begynde at spekulere. Dog bør enhver OEM sikre, at de har 1:1-kontrakter til sikring af en stabil tilgang af produkter. Vores største kundegruppe, underleverandører, bør være forsigtige i deres prissætning og holde tæt kontakt til deres hovedleverandører af rustfri stål.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109