23948sdkhjf

INDBLIK: Kulfiber giver vinger stivhed

Fiberlines kulfiberkomposit kan levere den stivhed, der skal til, for at skabe 100 meter lange vinger

Afstivning i form af kulfiberkomposit bliver stadigt vigtigere for vindmølle-vinger, efterhånden som vingerne bliver længere. Det er dér, hvor der er et stort globalt marked for danske Fiberline.

- Vindmøllevinger bliver længere og mere avancerede. Der er behov for at gøre vingerne stivere. Kulfiber er det materiale, som giver den største stivhed i forhold til vægten. Det er derfor producenterne lægger kulfiberlameller ind i deres vinger, siger adm. direktør Ole Arendfeldt Jensen, Fiberline Composite.

På flere kontinenter

Produktionen af vindmøller og vinger bliver i stigende grad lagt ud på flere kontinenter, også i takt med, at vindmøller bliver stillet op i flere lande.

- Vinger er i dag op til 100 meter lange konstruktioner. De skal helst produceres på samme kontinent, som de skal opstilles, siger Ole Arendfeldt Jensen.

Fiberline producerer kulfiber- og glasfiberkomponenter ved pultrudering. Det vil sige en metode, hvor en stort antal fibre ledes gennem et værktøj, hvor de imprægneres med et matrixmateriale. Derefter opvarmes og afhærdes det færdige produkt. Trækkraften leveres af aftrækkere, der er placeret efter værktøjet.

Armeringen i profilet kan varieres på mange måder afhængig af, hvad profilet skal bruges til.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094