23948sdkhjf

Derfor undgår plastindustrien konkurs-bølge under corona

Vi skal ikke kigge langt - andet end til vores broderland Sverige - for at konstatere, at plastvirksomheder også er ramt af konkurser under covid-19, men foreløbig ser det ud til, at den danske plastbranche går ud af 2020 med skindet på næsen.

I brancheorganisationen Plastindustrien kender man umiddelbart kun til to 2020-konkurser, nemlig hos virksomhederne Flacon og EPS-Recycle. Adm. direktør Thomas Drustrup siger:

- Flacon var en nystartet virksomhed, hvis grundidé byggede på genopfyldning af bæredygtige, plastikshampooflasker til hoteller. 2020 var ikke nådig mod hotelbranchen, og det er klart, at timingen derfor også var dårlig for Flacon.

- Derudover måtte EPS-Recycle dreje nøglen om. De nærmere omstændigheder kender jeg ikke, men BEWI har overtaget en del af virksomheden og folkene bag EPS-Recycle arbejder videre i nyt regi, så min formodning er, at covid-19-krisen ikke er årsagen, siger Thomas Drustrup.

Fokus på effektiv forretning

Hvorfor er der ikke flere konkurser blandt jeres medlemmer?

- Personligt tror jeg, at plastbranchen er sluppet nådigt igennem 2020, fordi virksomhederne i forvejen har haft fokus på at drive en effektiv forretning, og desuden har været dygtige til at holde sig godt polstrede og derfor stod relativt stærkt, da krisen begyndte. Det er ikke ensbetydende med, at de oplever en overflod af ressourcer - og nogle har jo også kæmpet virkelig hårdt og har desværre måttet afskedige medarbejdere - men overordnet set tror jeg, virksomhederne har været dygtige til at ruste sig til dårligere tider, mener Drustrup.

Kundetyper afgørende

Plastvirksomhedernes kundetyper har også været af afgørende betydning, mener Drustrup.

- Den danske plastindustri har mange kunder i byggebranchen, medicinalbranchen og i fødevareindustrien. Brancher med solid omsætning, idet de som udgangspunkt ikke har været belastet af covid-19 i forhold til andre brancher. Derudover må vi ikke glemme de danske hjælpepakker. Der er ingen tvivl om, at flere danske virksomheder ville have drejet nøglen om, hvis det ikke havde været for hjælpepakkerne, siger Drustrup.

En hel del danske virksomheder var gode til at omstille deres produktion i foråret, da staten manglede værnemidler. Hvor stor en del af den fleksibilitet tror du har haft indflydelse på, at de ikke er bukket under for manglende efterspørgsel af deres sædvanlige produktioner?

- Jeg tror, det har betydet noget for en del af vores medlemmer. Og hvis jeg skal se på vores egen organisation, har det da været en kæmpe fordel, at vi favner hele spektret af plastvirksomheder, da staten i foråret henvendte sig til Plastindustrien for at få akut hjælp til fremstilling af værnemidler. I Sverige, for eksempel, har man ikke samme opsætning med én fælles organisation, og der tænker jeg da, at det har været langt vanskeligere at få et hurtigt overblik og en samlet kontakt til de plastvirksomheder, der kunne træde til med dags varsel, siger Drustrup.

Konkurser i Sverige

Netop Sverige har haft en del konkurser, målt over året 2020. Magasinets Plast’s søsterblad, Plastforum SE, beretter om en konkursliste, der bare "vokser og vokser".

Svenske Talent Plastics Herrljunga AB er det seneste skud på konkursstammen. Og ved en gennemgang af de svenske plastvirksomheder, som findes på allabolag.se, kan man se, at flere virksomheder med tilknytning til plast- og gummiindustrien, har været tvunget til at dreje nøglen om i 2020.

R. Ferms Plast & Design AB i Skogås, Hagman Prototyp AB i Uddevalla, Talent Plastics Herrljunga AB i Karlstad og DuoSpol AB i Enköping er nogle af de seneste.

Plastforum SE har kendskab til ca. 15 svenske virksomheder, der ikke har klaret skærene, mens der også rapporteres om virksomheder, der er blevet solgt til anden side, for at undgå konkurs.

Siden artiklen blev skrevet til det trykte magasin Magasinet Plast har plastvirksomheden X-Ophan indgivet konkursbegæring. Virksomheden forsøger dog via kurator at blive solgt, og har allerede en seriøs køber på hånden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125