23948sdkhjf

Overfladebehandler udvider med ny fabrik i Varde

Som en af de første virksomheder i Nordeuropa opfører Brandt-koncernen en ny fabrik til pulverlakering af varmefølsomme emner. Den kommer til at ligge ved siden af virksomhedens eksisterende faciliteter i Varde.

UV-hærdning ned til 80 grader

Det særlige ved anlægget er, at hærdningen af lakken kommer til at ske ved lav temperatur. I modsætning til traditionel pulverlakering, der hærder ved cirka 160-220 grader, kan Brandts nye anlæg hærde produkterne helt ned til 80 grader.

Det gør, at man blandt andet satser på produkter som træ, MDF, plastkompositter og genbrugsplast og generelt produkter, der ikke tåler de høje temperaturer i traditionel pulverlakering. De bliver derfor ofte vådlakeret, når de skal behandles.

- Det betyder, at vi nu er i stand til at pulverlakere varmefølsomme emner. Den nye teknologi reducerer energiforbruget per emne, og samtidig er gennemløbstiden væsentligt hurtigere end ved vådlakering. Det betyder, vi kan tilbyde vores kunder et effektivt produktionsflow, forklarer René Damgaard, direktør hos Brandt A/S

- Det kan være oliefyldte beholdere for eksempel. Det kan du ikke i dag med pulver, for der varmer man op til 150-200 grader og det duer ikke med indesluttede væsker, tilføjer han.

Får brug for ekstra medarbejdere

Fabrikken bliver på 2.000 kvadratmeter og vil kunne håndtere emner op til cirka 3 meter i længden, 1,8 meter i højden og 0,8 meter i dybden.

René Damgaard forventer også, at Brandt får brug for ekstra medarbejdere, når fabrikken står færdig i uge 32.

- Når vi får den op at svinge, gør vi da. Det skal betjenes af seks til otte mand per skift, og det vil være nogen af de etablerede og nogle nye, siger han.

En grøn investering

Et anden grund til at Brandt har valgt at udvide er den grønne dagsorden som også fylder stadig mere hos virksomheden i Varde – og ikke mindst hos kunderne.

- Sammenlignet med vådlakering gør den nye pulverlakering det muligt at reducere energiforbruget med helt op til 50 procent per emne. Det gælder også, hvis vi sammenligner med vandbaseret vådlakering, som typisk er den lakeringsform, der vælges til møbler og inventar af træ, fortæller Rene Damgaard.

Han har gennem de senere år oplevet en stigende interesse for overfladebehandling med lavere miljøbelastning.

- Det har været en stor investering for os, men vi er overbeviste om, at det er den rigtige vej at gå. Vi oplever, at flere og flere er blevet opmærksomme på, hvilket miljøaftryk de sætter med de produkter, de vælger. Det gælder både den private forbruger og producenter. Vi har længe gerne villet tilbyde vores kunder en overfladebehandling til varmefølsomme emner, der reducerer miljøbelastningen yderligere. Teknologien har været kendt i mange år men har ikke tidligere været produktionsmodnet til det brede marked. Vi er utroligt stolte af, at Brandt snart kan tilbyde en effektiv løsning til virksomheder, der ønsker at optimere deres overfladebehandling i en mere miljørigtig retning, uden de behøver at gå på kompromis med krav til kvalitet eller slidstyrke, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079