23948sdkhjf

Støberier støbte selv kuglerne til dansk uddannelse

Det er lykkes for støberibranchen i Danmark at trække uddannelsen som støberitekniker hjem fra Jönköping i Sverige til UCH i Holstebro. Hjemtagelsen blev erklæret som det helt store mål i forbindelse med brancheforeningens 100-års jubilæum i 2019.

Og for at få struktur på arbejdet blev der senere samme år taget initiativ til at danne støtteforeningen Støberitekniker.nu, som adm. direktør for Vald. Birn, Jens Birn, er formand for. Støbritekniker.nu er en søsterforening til Industritekniker.nu.

Vald. Birn er Nordeuropas største støberi og har i den grad brug for kvalificeret arbejdskraft. Men der har geografisk været meget langt til Jönköping midt i det svenske fastland.

-. Afstanden har afholdt mange fra at tage uddannelsen. Vi har nok kun fået uddannet fem-seks elever i Sverige inden for de sidste syv-otte år, siger Jens Birn, der er femte generation i virksomheden.

I den periode har støberiet i Holstebro været den eneste danske aktør, der har gjort brug af skolen i Jönköping. Jens Birn understreger, at det ikke kun er Vald. Birn, der bakker op om uddannelsesprojektet, men hele støberibranchen.

Nu har uddannelsen fået ny adresse på UddannelsesCenter Holstebro (UCH), hvor Birn Fonden og Færchfonden har doneret en større sum penge til indretning af undervisningsfaciliteter, investering i støberiteknisk grej og måleudstyr samt ansættelse af en faglærer.

Modsat mange andre tekniske uddannelser, som tiltrækker helt unge mennesker, har det hidtil været anderledes i støberibranchen. Det fortæller Jens Birn. Det er typisk granvoksne, faglærte eller ufaglærte medarbejdere, som har talent og interesse for faget, der er blevet tilbudt at få uddannelsen. Nu bliver det spændende at se, om der fremover også kan rekrutteres andre end voksenlærlinge.

Generelt står branchen over for et kæmpe problem, for gennemsnitsalderen blandt medarbejderne er højt og viser, at en stor procentdel inden for de næste 10-15 år går på pension. Sådan er det også hos Vald. Birn.

Birn bidrager med elever

For at støtte op om den nye uddannelse vil Jens Birn sørge for, at der minimum kommer seks elever fra det fondsejede selskab pr. år. Ud over virksomheden i Holstebro ejer fonden også Uldalls Jernstøberi i Vejen og støberiet Tasso i Odense.

- Nu starter vi uddannelsen op fra bunden. Målet er, at vi inden for nogle år kan komme op på 20 nye elever pr. år, siger Jens Birn.

Han vurderer, at uddannelsen på sigt også kan tiltrække elever fra andre lande. Ligesom faciliteterne også kan bruges til bl.a. efteruddannelse af faglærte og AMU-kurser.

Støberitekniker.nu har opbakning fra 12 støberier og fire brancherelaterede virksomheder - 16 i alt. Potentialet i Danmark er 19 medlemmer. Støtteforeningen oplyser, at der er 13 elevpladser, der ikke er besat, og at der lige nu arbejdes på at finde en stor gruppe kandidater, der skal starte på skolen efter sommerferien.

Støberitekniker.nu har fundet to elever, der er i gang med uddannelsen - de kaldes rollemodeller - som er ambassadører for uddannelsen. Derudover har foreningen fået sin egen hjemmeside og har udarbejdet oplysningsmateriale. Alle tiltag er dog hæmmet kraftigt af covid-19-situationen.

Barsk pres på støberierne

Udviklingen hos Vald. Birn giver en god fornemmelse af, hvad der foregår i branchen. I 2008 var der 750 medarbejdere på lønningslisten i Holstebro. Nu er der 490, og ifølge Jens Birn bliver der produceret den samme volumen. Forklaringen på nedgangen i medarbejderantallet skyldes, at Vald. Birn har investeret mellem 20 og 50 millioner kr. om året i produktionen og gennem de sidste ti år fået automatiseret flere af de manuelle processer.

Produktionen kører i treholdsskift på de fem Disa-linjer. Hovedparten af de støbte emner går til lastbilindustrien.

- Sammenlignet med udlandet er den danske branche lille, og selv om vi er Nordeuropas største støberi, er vi også en lille spiller på det globale marked. Konkurrencen er især hård fra lande med lave lønninger. Vores omkostninger stiger og stiger, mens priserne går den anden vej. Det betyder, at vi er nødt til at investere i avanceret teknologi, siger Jens Birn.

Konkurrenceevnen står og falder med automatiserede processer, som har erstattet de manuelle og løntunge arbejdsgange.

- Vi skal have hævet vores produktivitet, og det gør vi bl.a. med automation. Men det kræver, at vi har nogle yderst kompetente medarbejdere, og derfor er uddannelse bare så altafgørende, fremhæver han.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens faglærte.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094