23948sdkhjf

Industri 4.0 - fra buzzword til ægte milepæl

"Industri 4.0" har fyldt rigtig meget i Jern & Maskinindustriens artikler de seneste fem år.

Begrebet dækker over den fjerde industrielle revolution, hvor maskinerne bliver digitalt koblet sammen, og hvor virksomheder via sensorteknologier kan samle data ind for at forfine produktionen og udnytte data til styrket og intelligent produktion.

Men er "Industri 4.0" et buzzword, man bare slynger ud for at være med på beatet, eller dækker begrebet over så reelle forandringer, at vi kan betragte det som en milepæl i industriens udvikling?

Svaret er "Ja, Industri 4.0 bestemt er en milepæl".

I hvert fald, hvis vi spørger Stig Yding Sørensen, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut. Han har beskæftiget sig indgående med emnet.

- Den fjerde revolution er grundlæggende at koble produktionen sammen både internt på fabrikken men også med verden omkring produktionen. Egentlig kom muligheden jo med det globale internet, og så gik der derfra 10 år, før vi begyndte at bruge mulighederne. Men det gør vi nu, og det laver fundamentalt om på den måde, vi kan producere på, siger seniorkonsulenten.

Den forbundne industri

For med "Industri 4.0" er det pludselig muligt at fjernstyre maskinerne, samle data op og bruge data intelligent i forhold til både drift og vedligehold, og så kan store mængde data danne grundlag for machine-learning, hvor maskinerne selv reagerer ud fra givne algoritmer krydret med store datamængder.

- Pludselig kan teknologierne spille sammen på en helt ny måde, og vi står lige nu kun i den spæde start af 4.0. For computerkraften udvikler sig hurtigt lige nu, og om bare to år har vi helt nye kræfter på computersiden, siger Stig Yding Sørensen.

Han henviser til, at netop computerkraften her i 2021 fortsat er en bremse for fuld udnyttelse af Industri 4.0, hvis man kigger på dataopsamling, machine-learning og kunstig intelligens.

- I dag har vi allerede de algoritmer, vi gerne vil have data håndteret ud fra. Vi ved med andre ord godt, hvad vi vil og kan med vores data, og næste skridt er at få musklerne til det, siger Stig Yding Sørensen, der dog også advarer en smule imod at tro, at Industri 4.0 er den direkte motorvej for ind i fremtiden for alle virksomheder.

- Der er nogen virksomheder, der er kommet langt med de her teknologier, og der er nogen, som ikke er kommet så langt. Men der er ingen tvivl om, at vil kunne rykke sig ved at bruge det her, men det er altid en prioritering, om man skal investere, og alle kan ikke være frontløbere på det her område, slår han fast.

Det forbundne samfund

Hvis man hæver sig lidt væk fra industrien, så ser vi ifølge Stig Yding Sørensen også en form for "Industri 4.0" udspille sig i den brede befolkning.

For i dag er vi alle koblet digitalt sammen via mobile enheder og computere koblet på internettet og mobilnetværket.

- Det at have det personlige udstyr og den personlige adgang til nettet er blevet mainstream, og det har stor betydning. Hvis vi sådan aktuelt forestiller og, at corona var kommet for 15 år siden, så havde virus jo skabt totalt kaos, siger Stig Yding Sørensen som eksempel på det forbundne samfunds styre.

- Nu kommer corona på et tidspunkt, hvor vi har udbredt netværk og kan arbejde hjemme, og det fungerer rent faktisk. Den styrkede kommunikation gør, at vi kommer nogenlunde gennem situationen, og det viser styrken ved, at vi er forbundet med hinanden, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111