23948sdkhjf

Dansk rum-leverandør har rygende travlt efter blåstempling: Ordreindtaget er fordoblet

De har forrygende travlt hos sjællandske Flux A/S, der er en af verdens største leverandører af transformere og spoler til rumfartsindustrien.

Ordreindtaget er fordoblet, og hver måned hyrer virksomheden to-tre nye folk ind for at kunne følge med efterspørgslen. 

Det er præcis et år siden, at Asnæs-virksomheden fik den eftertragtede "technology flow qualification" af den europæiske rumfartsorganisation ESA.

Fik er måske så meget sagt.

Flux brugte omkring syv år på at positionere sig til at opnå det eftertragtede og sjældne stempel, som kun fem virksomheder i verden har.

Med en "technology flow qualification" hæver en rumfartsproducent sig nemlig op til selv at kunne designe, teste og godkende produkter til ESA. De fleste producenter bruger QPL - qualified parts list - og får, ved at fremlægge hele designet, godkendt et enkelt produkt ad gangen.

- Det er det system, som de fleste benytter sig af, men det dur ikke for os, da vi har en meget høj grad af loyalitet over for vores kunder, der bestiller meget specifikke designs, og de designs kommer ikke andre ved, fortæller Lars A. Gregersen, der er business director hos Flux A/S.

Den sjældne kvalifikation er en væsentlig årsag til fremgangen for Flux. I den meget konkurrenceprægede rumfartsindustri kappes landene om at opnå de bedste resultater med hver deres relativt hemmeligholdte rummissioner.

- Det er en kæmpe fordel for os, for det er jo en ret lille branche, hvor alle er, skal vi kalde dem "konkollegaer". Alle er på en eller anden måde både i samarbejde og i konkurrence med hinanden. Vi leverer nu til alle rumprogrammer i verden undtagen det kinesiske. De vil hellere lave det hele selv, forklarer Lars A. Gregersen.

Ingen plads til fejl

Flux beskæftiger i øjeblikket omkring 300 medarbejdere fordelt på fabrikkerne i Danmark og i Thailand. Igennem lang tid har virksomheden hver måned indlemmet to-tre nye medarbejdere i deres interne ESA-certificerede oplæringsprogram.

Det tager faktisk en rum tid at klæde nye medarbejdere på til de højt specialiserede arbejdsopgaver, hvor der ikke er plads til at lave selv den mindste svipser med produkterne. 

Der skal nemlig være lige præcis nul fejl på de transformatorer og spoler, som kunderne bruger milliarder af kroner på at sende ud i rummet. Det skal ikke være den danske leverandør, der er det svage led.

- Det vigtigste for en virksomhed som vores er vores "heritage". Vi har 25 år i ryggen med patenterede designs uden nogensinde at have en registreret fejl i flight, siger Lars A. Gregersen, der har været en del af Flux i 14 af de 25 år virksomheden har koncentreret sig om produktion til rumfart.

Unique selling point

Blåstemplingen via "technology flow qualification" hos ESA for godt et års tid siden har vist sig at være en reel gamechanger for Flux A/S. I forbindelse med salgsarbejdet er der nemlig nu en meget væsentlig forskel. Et unique selling point.

- Når vi tidligere har solgt et traditionelt produkt efter Mil 981-standarden, så er det kundens eget ansvar at kontrollere, at produktet er i orden. De skal købe ekstra testmodeller og lave en masse forskellige elektriske og destruktive tests. Det tager tid, og det koster dem penge at godkende de produkter, de har købt, siger Lars A. Gregersen.

- Det er lige omvendt, når de nu handler hos os med denne ESCC-kvalifikation. Nu er det Flux som leverandør, der står 100 procent inde for, at produktet overholder specifikationen og fungerer, som det skal. Det vil sige, at kunden blot skal købe lige præcis det antal, de skal bruge og lægge dem direkte på lager, siger Lars A. Gregersen.

Leverer 12.000 komponenter til rumfart om året

Ikke alene er det således mere oplagt at sælge Flux som leverandørvirksomhed, fordi det alt andet lige er lettere og lidt billigere. Hos Flux giver det også lidt ekstra i pengekassen, også selvom der er noget mere dokumentation og lidt flere interne godkendelsesprocessor.

- Alt i alt er ESCC-kvalificerede produkter cirka 30 procent dyrere end ikke-kvalificerede produkter. Men vi har kundeeksempler, der viser, at kunden kan nå op mod 50 procent totalbesparelse ved at undgå interne tests, godkendelser og dokumentation overfor deres kunder, siger Lars A. Gregersen.

Flux A/S leverer på nuværende tidspunkt omkring 12.000 komponenter til rumfartsindustrien om året. Og i løbet af det seneste år er godt en fjerdedel konverteret til de kvalificerede  komponenter.

- Og i dag er alle vores primære kunder, og i øvrigt en strøm af nytilkomne kunder, fokuserede på vores ESCC-kvalificerede komponenter, siger Lars A. Gregersen.

Fra håndværkere til førende eksperter

Sidste års optagelse på ESA QML - Qualified Manufacturer List - var blot den seneste i en lang række af kvalificeringer og certificeringer igennem årene. Da Lars A. Gregersen kom til Flux som kvalitetschef i 2007, var virksomheden en klassisk producentvirksomhed i den forstand, at kunderne kom og fortalte Flux, hvilke produkter de skulle bruge. Og så producerede Flux dem.

I dag er det markant anderledes. 

- Vi har vendt kulturen helt om og fokuserer nu helt på kunden. Så nu kommer de ind og siger; Vi har denne her energi til rådighed, og vi har brug for de her energier som output - hvordan mener i, at det bedst kan løses?, forklarer Lars A. Gregersen.

- Og det giver os muligheden for at give værdi til kunden, fordi vi har erfaringen fra alle kunder akkumuleret hos os. Og derfor er vi i stand til at vise kunderne det fysisk mindste og samtidig mest effektive produkt i den højest tænkelige kvalitet. Og det er lige det, som kunderne efterspørger, forklarer Lars A. Gregersen.

Læs mere om: flux
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078