23948sdkhjf

Derfor bliver metalprint bremset: Dansk robot kan løse problemet

Metalprint har længe været på manges læber og på dagsordenen hos flere maskinfabrikker, men det kniber med for alvor at få skudt i gang i investeringerne i teknologien i Danmark.

Det skyldes blandt andet, at de printede emner stadig har behov for en solid omgang efterbehandling og slibning, når de kommer ud af maskinerne.

Men nu er der tegn på, at nogle af de flaskehalse, der knytter sig til efterbehandling af 3D print, er klar til at blive ryddet bort. I hvert fald forsøger et nyt dansk samarbejde at automatisere efterbehandlingen ved hjælp af den såkaldte Mimic-robot fra danske udvikler af robotrelateret software og -komponenter Nordbo Robotics.

Menneskelige bevægelser

Blandt andet er Nordbo Robotics kendt for at have udviklet den såkaldte Mimic-teknologi, hvor en bevægelsessensor kan optage komplekse tredimensionale bevægelser, hvorefter bevægelserne kan overføres til robotter, der overtager de manuelle opgaver.

Med Mimic kan man dermed uden programmering hurtigt, let og enkelt automatisere tidskrævende opgaver på en effektiv og brugervenlig måde, lyder det Nordbo Robotics i en pressemeddelelse.

- Der er et enormt globalt potentiale i, at vi fra dansk side kan introducere en let og intuitiv løsning til af de udfordringer der kommer i kølvandet af 3D print teknologien. Eksempelvis mangler en automatisk blæsning af 3D printede emner i den grad i markedet, siger Leo Zhou, adm. direktør i Nordbo Robotics A/S

Mimics teknologi er i følge Nordbo Robotics gennemtestet og er i en årrække blevet anvendt til løsning af komplicerede slibe/poleringsopgaver rundt om i verden. Blandt andet har anvendelsen af Nordbo Robotics Mimic-teknologi på en metalfabrik i Kina resulteret i 70 procent øget produktivitet, en reduktion af skrot på 35 procent samt i en hurtig tilbagebetalingstid på blot halvandet år.

Made og Grundfos er med

De gode erfaringer med den innovative løsning gør at Nordbo Robotics med støtte fra Made og sammen med Grundfos, der er blandt de førende i Danmark inden for anvendelse af 3D print teknologi, og Teknologisk Institut, nu fokuserer på at udvikle en løsning, der sikrer automatiseret efterbehandling af 3D printede emner.

Målet er at Mimic i kombination med en cobot fra Universal Robots let, enkelt og effektivt sikrer flot efterbehandlende slibning og polering af ethvert 3D printet emne.

Ved at tilbyde automatiseret efterbearbejdning til f.eks. slibe-, polerings- og afpudringsopgaver i tilfældet med SLM og Binder Jetting-processer håber Leo Zhou at udbredelsen af ny teknologi accelereres og at mulighederne for fremtidig vækst inden for 3D print foldes ud.

- 3D print inden for metalområdet er stort fordi det især rummer mange designmæssige fordele. Men teknologiens udbredelse begrænses, hvis ikke andre opgaver i produktionen, såsom efterbearbejdningen, kan løses mere rentabelt. Derfor tror jeg på, at Mimic er løsningen blandt andet for de virksomheder, der ønsker at benytte 3D print, men ikke har kapaciteten eller faciliteterne til at efterbearbejde de mange emner, siger Leo Zhou.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093