23948sdkhjf

Coromatic afslutter to års arbejde: Afleverer stort nødstrømsanlæg på Universitetshospital

Sjællands Universitetshospital i Køge står efter planen klar i 2025, men har allerede nu taget en afgørende del af den infrastruktur, der skal sikre patientplejen og -sikkerheden på det, der tidligere var Køge Sygehus.

Nemlig den nye og ret omfattende nødstrømsløsning.

Det er Coromatic, der er specialister i nødstrøm og teknisk infrastruktur til datakommunikation, der har stået for leverancen af nødstrømsløsningen. Den færdige løsning er placeret i ni containere, og består af fire generatorer med motorer på hver 16 cylindere. De har hestekræfter nok til at forsyne 400.000 bærbare computere med strøm. 

Løsningen sikrer blandt andet, at man vil kunne opretholde 100 procent drift i 12 timer i tilfælde af strømafbrydelse. Det sker ved hjælp af to 15 kubikmeter store dieseltanke med redundant pumpe-overførsel mellem tankene, der indeholder 30.000 L, hvilket er nok til at sikre den 100 procent drift af det færdige hospital i 12 timer uden yderligere optankning.

Dermed har det tidligere Køge Sygehus rundet en vigtig milepæl i den modernisering, der bliver det største hospitalsprojekt i Region Sjællands historie.

Sat barren højt

Når det 185.000 kvadratmeter store hospital står klart og bliver centrum for al specialiseret behandling i regionen, så er det helt afgørende, at der er en nødstrømsløsning på plads, og det er den, der nu står helt klar til at tage i brug.

- Vi har sat barren højt i forhold til forsyningssikkerheden, fortæller Kenneth Christiansen, der som Region Sjællands projektleder på byggeriet i Køge har været ansvarlig for etableringen af det nye nødstrømsanlæg.

- Inden for det danske hospitalsvæsen bliver nødstrøm i dag prioriteret højere end tidligere. Mange hospitaler har i dag ikke fuld nødstrøm, men begrænset nødstrøm. Det betyder, at hvis der opstår en hændelse, hvor strømmen går, så bliver de vigtigste funktioner holdt i live, mens mange af de øvrige bliver lukket ned.

- Vores krav har været, at alle hospitalets funktioner skal have adgang til nødstrøm. Ikke blot de mest akutte funktioner, som operationsstuer, behandlingsafsnit og lignende. Men også de helt almindelige driftsområder opretholdes, forklarer Kenneth Christiansen.

Miljøvenlig løsning og godt nærmiljø

Selvom det måske er de færreste borgere, der i det daglige vil tænke over hospitalets nye nødstrømsløsning, så har den alligevel sat sit præg på lokalområdet. Det nye Hospital har nemlig fået en 53 meter høj skorsten, der er en nødvendig del af en nødstrømsløsning som denne.

- Skorstenen er et markant element i byggeriet. Skorstenen sikrer, at de skadelige NOx-udledninger ikke overskrider grænseværdierne hos naboerne og for hospitalet. Skorstenen er dimensioneret ud fra, at anlægget skal køre i døgndrift, selv om den reelt kun tages i brug, hvis der opstår et problem, fortæller Dennis Rasmussen, der er projektleder hos Coromatic, der har stået for alt omkring nødstrømsanlægget fra teknik, infrastruktur, support og vedrørende byggeproces omkring den høje skorsten, der i dag knejser over det nye hospital.

Arbejdet med det nye nødstrømsanlæg startede i 2019 og blev færdiginstalleret i foråret 2021.

Om byggeriet og nødstrømsløsningen

Byggeriet af Sjællands Universitetshospital, Køge startede i 2018 og afsluttes i 2025

Etableringen af nødstrømsløsningen startede i 2019 og er færdiggjort foråret 2021

Sjællands Universitetshospital er et af regionens fire sygehuse, hvor borgere kan modtage både akut og planlagt behandling

Med et budget på 4 mia. kroner (2009 prisniveau) er Sjællands Universitetshospital, Køge det største hospitalsbyggeri i Region Sjællands historie

Det nye hospital bliver udvidet til 3 gange sin oprindelige størrelse og ender på ca. 185.000 m2

Hospitalet skal servicere de 835.000 borgere i regionen

I 2025 bliver hospitalet centrum for al specialiseret behandling i hele regionen

Kilde: Coromatic

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093