23948sdkhjf

Råvare-krise breder sig: Installatør kørte Danmark tyndt for at købe plader

Det er på ingen måde kun maskinfabrikker og metavareproducenter, der mærker den tilspidsede situation på råvaremarkedet i øjeblikket.

Også landets installatører er presset af skyhøje metalpriser og manglende leverancer og udsatte udsatte leveringer, når det handler om metalvarer.

Det skriver Tekniq Arbejdsgiverne i en historie i organisationens medier rettet mod landets installatører.

Situationen har blandt andet amt Dan Jeppesen fra Tvilling VVS i Rødovre. som var tæt på at komme i klemme med en ordre på 70 specielle gulvarmeplader.

Han fik pludselig besked om at pladerne først kunne leveres om fire uger, og med udsigt til dagbøder gik han i aktion.

- Jeg kan jo ikke stoppe et byggeri så længe, så jeg måtte rundt til alle grossister, i Aalborg, Hobro, ja hele Danmark for at samle de enheder sammen, siger Dan Jeppesen til Tekniq Arbejdsgiverne.

Forsinkelser og lurende dagbøder

Øvelsen kostede ham ifølge Tekniq Arbejdsgiverne 10.000 kroner ekstra foruden besværet, og eksemplet er langtfra enestående.

 Eksempelvis jern og stål kostede i april 42 procent mere end for et år siden, og den udvikling begynder at gøre ondt i installationsbranchen. Ikke mindst på grund af de manglende leverancer.

Coronapandemien har ramt produktionslinjerne hårdt på verdensmarkedet, og derudover er fragtpriserne steget voldsomt, hvilket samlet set giver en ubehagelig cocktail.

- Prisstigningerne har været længe undervejs, men det er først nu, det for alvor rammer os. De manglende vareleveringer giver til gengæld huller, som er svære at håndtere, siger Dan Jeppesen.

I sidste ende kan det resultere i dagbøder på de større byggesager, hvilket hurtigt kan løbe op.

- Det kan være dagbøder på 100.000 kroner om ugen, så vi kan ende med dagbøder på 500.000 kroner ud af en byggesag på fire millioner kroner, siger Dan Jeppesen.

Artiklen er en del af temaet Råvarer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109