23948sdkhjf

Støberi: Største ordreindgang i virksomhedens historie

I 2018 og 2019 havde MAT Dania investeret massivt i en turnaround af virksomheden, og i 2020 stod man klar til at høste gevinsterne. Men så ramte coronaen.

- Vi havde nærmest en halvering af omsætningen i andet og tredje kvartal, men kom ekstremt stærkt igen i fjerde kvartal, konstaterer administrerende direktør Jørn Krogager.

Kørte i parallelverden

På bundlinjen endte året, trods store op- og nedture, med et beskedent overskud før skat på 0,4 millioner kroner.

Jørn Krogager forklarer, at det ikke var nødvendigt at afskedige medarbejdere på trods af den massive nedgang i aktiviteten.

- Vi havde gang i hjælpepakker i tre måneder, men det var ikke det, der reddede os. Det var, at vi havde et stærkt første kvartal. Vi kørte faktisk videre et par uger med fuldt skrald på, efter det hele lukkede. Vi kørte ligesom i en parallelverden. Så fra 1. april ramte muren os, og så havde vi folk hjemsendt tre dage om ugen i andet kvartal og kom gradvis i gang igen i tredje kvartal, og i fjerde kvartal drønede ordreindgangen derudaf igen, siger han.

Rekordhøj ordreindgang

Den høje aktivitet fra fjerde kvartal er fortsat ind i 2021.

- Lige nu ligger vi med en virkelig høj pace på ordreindgangen, som vi kæmper med at håndtere, fortæller Jørn Krogager.

- Vi havde den største ordreindgang i virksomhedens historie i første kvartal, tilføjer han.

Mangler kvalificerede medarbejdere

Den gode start på 2021 har så kastet andre udfordringer af sig. For mens MAT Dania i foråret 2020 kæmpede med at finde arbejde til medarbejderne, er det nu lige omvendt.

- Vi mangler kompetente folk. Vi mangler de rigtige folk. Det er ikke bare arme og ben, men også kompetencer det tager et halvt til et helt år at udvikle. Det er vi selvfølgelig i gang med. Der var ikke nogen af vores kunder, der havde forventet, at det skulle stikke sådan af her i første halvdel af 2021. Så havde vi selvfølgelig begyndt at planlægge det noget tidligere, lyder det fra Jørgen Krogager

Han har et bud på, hvorfor MAT Dania nyder ekstra godt af opturen i kølvandet på coronakrisen.

- Jeg tror, det er de hjælpepakker, man har sat i gang rundt omkring i verden. Vi laver jo hydraulikgods, og de infrastrukturprojekter og byggeprojekter, som bliver sat i gang, driver hydraulikmarkedet op til uanede højder. Det betyder igen, at de store spillere på markedet som Volvo VCE, Caterpillar, New Holland, John Deere og de andre store entreprenørmaskinefabrikanter har travlt. Og så har der garanteret også været et vakuum efter coronanedlukningen i et par kvartaler, så det er nok en kombination af flere ting, siger Jørn Krogager.

Stor omsætningsfremgang i vente

Ifølge virksomhedens ledelsesberetning er den forventede vækst 2-5 procent årligt de kommende år.

- Det kan vi desværre ikke holde, siger Jørn Krogager med et smil, og fortsætter:

- I forhold til 2020 lander vi omkring 30-40 procent mere. Alt er positivt, og alle nøgletallene ser gode ud lige nu.

Han tager dog et forbehold, for lige som hos de fleste andre virksomheder i metalbranchen, driller råvarepriser og -leverancer lige for øjeblikket, og det kan lægge en dæmper på væksten.

MAT Dania A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 263,1 323,7
Resultat af primær drift 3,3 -0,8
Resultat før skat 0,4 -2,5
Årets resultat 0,2 -1,5
Balancesum 236,2 249,4
Egenkapital 108,3 109,1
Antal ansatte 410 431
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2020
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063