23948sdkhjf

Undersøgelse slår fast: Industrien skriger på industriteknikere og smede

Der er ingen tegn på, at flaskehalsen omkring mangel på kvalificeret arbejdskraft i metalindustrien er ved løsne op.

Tværtimod.

I en arbejdskraftundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne svarer hele 42 procent af de deltagende virksomheder, at de forventer, det bliver sværere at rekruttere arbejdskraft de kommende to år. Blot en enkelt procent af de spurgte tror, det bliver lettere at rekruttere de kommende år.

158 virksomheder har svaret på undersøgelsen, der også viser, at 18 procent af deltagerne i undersøgelsen i april forgæves har ledt efter arbejdskraft.

- Dertil kommer, at 16 procent af virksomhederne haft ubesatte stillinger, som virksomhederne har undladt at forsøge at besætte på grund af en forventning om, at arbejdskraften ikke findes, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, der som arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Cheføkonomen peger på, at især mangel på smede, industriteknikere, svejsere, landbrugsmekanikere og lærlinge kan mærkes i metalindustrien. Af de virksomheder, som konstaterer, at de har oplevet problemer med at rekruttere ny arbejdskraft, svarer 73 procent, at det er blevet sværere at rekruttere smede.

22 procent af virksomhederne vurderer desuden, at det er blevet sværere at rekruttere industriteknikere, landbrugsmaskinmekanikere og lærlinge. Også når det gælder udfordringer med at rekruttere lærlinge, er problemerne størst på smede- og industriteknikerområderne.

Trods rekrutteringsproblemerne er det i følge Tekniq Arbejdsgiverne de færreste virksomheder i metalindustrien, som forudser en tilbagegang i antallet af ansatte. Næsten hver tredje metalvirksomhed forventer derimod, at virksomhedens samlede antal ansatte vil stige de kommende 12 måneder, imens kun hver 20. metalvirksomhed forventer et fald i det samlede antal ansatte.

- Det tyder på, at virksomhederne forventer en branche i vækst og et stigende aktivitetsniveau det kommende år, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.093