23948sdkhjf

Faglærere: Cobots går rent ind hos de unge

Automationshuset Bila har nu leveret cobots fra Unoiversal Robots til mere end 50 danske skoler, og 60 procent af disse har allerede købt mere end én cobot.

Det oplyser Bila i en pressemeddelelse. Bila har i seks år har været distributør og storleverandør af Universal Robots til danske arbejdspladser og uddannelser.

Automation er vejen frem

Danmarks to nationale Videncentre for Automation & Robotteknologi, som arbejder helt fra grundskoleniveau med at kvalificere fremtidens arbejdskraft, har ifølge Bila bidraget til at finansiere en del af skolernes nye robotudstyr.

Også til EUC Syd, som hvert år uddanner ca. 50 automatikteknikere og ca. 25 industriteknikere.

- Der er stakkevis af superspændende job, for i industrien er man meget bevidste om, at hvis vi skal producere i Danmark også i fremtiden, så er automation vejen frem. Vi har valgt UR-robotter, fordi det er blevet en meget udbredt robot ikke mindst her på producentens hjemmemarked, og så skal vi også have teknologien stående til både uddannelse og efteruddannelse, siger afdelingschef for industriuddannelserne på EUC Syd, Leif Keller Elsborg.

Interesse døgnet rundt

Samme melding lyder fra lektor Helge Glinvad Grøn på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, Hjørring og Thisted.

Skolen har i dag tre cobots fra Universal Robots,.

- Dem vil alle lege med, så der er uhyggeligt meget run på dem døgnet rundt faktisk. De studerende kan hurtigt realisere nogle ret avancerede robotprojekter, fordi det er så brugervenlig teknologi. Det fascinerer dem, hvor mange muligheder, cobots rummer. Vores nyeste robot pakkede de selv ud og satte i drift, siger Helge Glinvad Grøn.

Han peger på, at den danske industrisektor får ikke bedre løsninger, end der er kompetencer til, og hvis der skal eksterne konsulenter indover alle projekter, bliver det alt for dyrt at automatisere.

- Derfor er det væsentligt, at industriens operatører, teknikere og integratorer har ekspertise i automation og robotteknologi, siger Helge Glinvad Grøn.

Vejen til et job

For de unge selv lønner det sig at blive multikunstnere inden for automatisering. Automationsteknologer er for 98 procent vedkommende i beskæftigelse senest tre måneder efter, de er færdiguddannede, oplyser Bila.

- Der er også mange praktikpladser til bl.a. automatik- og industriteknikerne med robottæft, hvorimod praktikpladser er en mangelvare for traditionelle elektrikere, siger faglærer Michael Pedersen på CELF i Nykøbing Falster.

Han er begejstret fo rde danske UR-robotter.

- Vi har fem UR-cobots, fordi de er lette at håndtere, ikke skal sikkerhedsafskærmes og er forholdsvis simple at komme i gang med, og det er en fordel, når man har elever, der skal lære noget fra bunden af. Vi bruger Universal Robots’ opstartguide på nettet, og så er eleven faktisk i gang på egen hånd. Engang købte vi en robot af tysk fabrikat, men der kom vi aldrig længere end til at kalibrere den på 14 dage og opgav den så, siger Michael Pedersen.

Læs mere om: Bila
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093