23948sdkhjf

Vandværker om giftsag: Der er grund til bekymring

Landets vandværker arbejder lige nu på højtryk med at tjekke drikkevandet for muligt indhold af det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

Det er meldingen fra direktør Susan Münster fra organisationen Danske Vandværker.

Danske Regioner oplyste fredag, at der på 900 industrigrunde er påvist et eller flere stoffer fra PFAS-gruppen, som også indeholder stoffet PFOS.

Danske Regioner og Forsvaret har allerede kortlagt 188 steder i landet, hvor der er eller har været brandøvelsespladser, og hvor der kan være brugt brandskum med indhold af PFOS.  

Hver tredje af lokaliteterne overskrider indholdet af PFAS-stoffer i grundvandet med en faktor 10.

- Jeg synes, der er grund til at være bekymret. Det er noget, man skal tage rigtig alvorligt, specielt fordi det (PFOS, red.) er identificeret som potentielt kræftfremkaldende.

- Og når man nu kortlægger yderligere 900 grunde, der kan være forurenet med PFAS-stoffer, stiger risikoen jo for, at der kan være drikkevandsområder imellem, siger Susan Münster til Ritzau.

Grænseværdi er sænket

Tidligere på sommeren blev barren sænket for, hvor høje værdier af PFAS-stoffer, der må findes i drikkevand, skriver Ritzau.

- Nogle steder finder man det under grænseværdierne, andre steder over grænseværdierne, og nogle steder har man ikke analyseret for det endnu, siger Susan Münster.

De vandværker, der finder værdier over grænseværdierne, har flere muligheder:

- Der, hvor man finder det over grænseværdierne, skal man enten lave en ny boring, få vand fra nabovandværket eller rense vandet. Det er noget, det enkelte vandværk og den pågældende kommune beslutter.

Det er en ressourcekrævende, men bunden opgave, lyder det fra direktøren.

- Hvis der findes uønskede stoffer over grænseværdierne, som ifølge sundhedsmyndighederne er sundhedsskadelige, er vi nødt til at gøre noget. Vi kan ikke leve med at have stoffer i drikkevandet, der kan gøre folk syge, siger direktøren.

1784 vandværker er medlemmer af Danske Vandværker.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094