23948sdkhjf

Vindkonference tager fat i de helt store spørgsmål

Verden står foran en kæmpe udbygning med vindenergi. På konferencen Wind Energy Denmark under HI-messen tages der fat i, hvordan danske virksomheder kan håndtere både muligheder og udfordringer

Sammen med hele vindindustrien stormer Wind Energy Denmark den 5. oktober igen ind i messehallerne i Herning med et stort brancheevent.

Det store event er arrangeret af Wind Denmark i samspil med Energy Cluster Denmark og Dansk Forskningskonsortium for Vindenergi.

Konferencen afholdes i en tid, hvor vindindustrien har fuld fart på globalt set. Planerne for udbygning med vindmøller både til land og til vands i Europa og på andre kontinenter er enorme, og behovet for grøn strøm stiger voldsomt i takt med, at det globale samfund elektrificeres og fjerner sig mere og mere fra fossile brændsler.

Fastholde position

Et af de helt centrale spørgsmål på Wind Energy Denmark er, hvordan Danmark kan fastholde en førende position i vindmølleindustrien på den globale scene.

Det giver Wind Energy Denmark en lang række bud på.

- Det handler om at sætte nogle fælles rammer omkring problemstillinger og skabe et netværk, siger Anders Mika Dalegaard, der er afdelingschef i Wind Denmark med ansvar for medlemskab, aktiviteter og netværk.

Han henviser til, at netop viden, netværk og samspil er nøgleord for fremtidens danske leverandører ind i vindindustrien.

Den danske værdikæde i vindmølleindustrien består som udgangspunkt af små og mellemstore virksomheder, og hvis danske virksomheder skal være en del af den globale værdikæde, skal de ifølge Wind Denmark sigte mod global tilstedeværelse, være åbne for at udvikle den teknologi, som vi allerede kender til, skabe fornyelse og de nødvendige løsninger til sektorkobling, tilskynde nye innovationer og inkludere nye interessenter, der repræsenterer nye muligheder.

Forskning og industri

For at skubbe på udviklingen vil forskere og leverandører til vindindustrien igen i år blive sat sammen under Wind Energy Denmark, og det sker for at at udvide samspillet mellem produktion og forskning.

Det forklarer Anders Mika Dalegaard, som er afdelingschef i Wind Denmark.

- Vi har med Wind Energy Denmark skabt et bedre vindue fra forskningen ud mod industrien, og det er et vigtigt aspekt. Vi har med tiden fået vist forskerne, at vindindustri i Danmark er mere end Vestas, Simens Gamesa og LM Windpower, og omvendt har vi fået vi vist industrien, hvilke muligheder forskningen giver, siger Anders Mika Dalegaard.

Et konkret eksempel på den bevægelse er øget viden om danske testfaciliteter og forskningsprogrammer, hvor videnskab og industri i parløb forsøger at finde løsninger til fremtiden.

Stort netværk

Kigger man på arrangørerne bag Wind Energy Denmark breder et kæmpe netværk sig også ud.

Dansk Forskningskonsortium for Vindenergi er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Force Technology, Delta og DHI for at styrke udviklingen af forskning og kompetencer på vindenergiområdet i Danmark.

Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion, som arbejder for at videreudvikle det danske energisystem og hjælper med at facilitere og fundraise konkrete innovationsaktiviteter og innovationsprojekter, der altid involverer partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, markedsledende virksomheder og førerende forsknings- og videninstitutioner.

Wind Denmark omfatter som brancheorganisation hele vindsektoren i Danmark og repræsenterer omkring 2.400 medlemmer.

Det er gratis at komme ind i selve messehallen, hvor vindmøllebranchens samarbejdspartnere står for en stribe udstillinger. Der kræves dog billet til de mange oplæg og sessioner, som også er en del af Wind Energy Denmark.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet HI-MESSE 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141