23948sdkhjf

Hvornår forsvinder det tunge prispres i vindmølleindustrien: HI-messen gav et svar

På HI-messens første dag benyttede vindmølleorganisationen Wind Denmark lejligheden til at holde sin årsdag.

Det skete med et væld af forskellige sessioner, hvor der blev diskuteret alt fra genbrug af vindmølleviger til robotteknologi og digitale tvillinger.

På programmet var også konferencen ”A rapidly developing supply chain – what are the key to global Danish success”.

Her guidede Steen Broust Nielsen fra Wood Mackenzie os igennem en paneldiskussion, hvor han blandt andet stillede spørgsmålet om, hvordan prispresset bliver på underleverandørerne i de kommende år.

Vestas: Prispresset fortsætter

I sit panel havde han Richard Flansmose, senior vice president, global manufacturing hos Vestas, Henrik Bonnerup, partner hos Polaris, Peter Thorning, bestyrelsesformand hos Fiberline, og Thomas Juul Eilersen, senior vice president hos Nissens.

For øjeblikket er mange underleverandører ramt af både stigende råvareomkostninger og stigende udgifter til logistik – samtidig har de stigende udgifter til opskalering i produktionen for at kunne kapere den forventede udbygning af verdens vindmøllekapacitet de kommende år.

Kort sagt, underleverandørerne presses fra alle sider. Og går de med et stille håb om, at de store vindmøllekunder vil tage en pause i optimeringen af deres leverandørkæder, så blev det hurtigt punkteret af Richard Flansmose fra Vestas.

- Set fra mit synspunkt forsvinder prispresset ikke, konstaterede han.

Til gengæld forventer Richard Flansmose, at markedet kommer til at absorbere de stigende omkostninger til råvarer og logistik i priserne på de færdige møller, og markedet imødeser en prisstigning i omegnen af 10 procent næste år.

Leverandørkæden er usund

Men hvordan kan man som leverandør blive ved med at presse priserne endnu længere ned? Set fra deres synspunkt handler det om samarbejde med de store OEM’er, standardisering, modularisering og større skala i ordrerne.

Ifølge Thomas Juul Eilersen fra Nissens kører mange underleverandører ikke med en sund økonomi for øjeblikket, og ifølge ham er det afgørende for hele branchen, at der bliver rettet op på det.

- Hvis vi ikke har en sund leverandørkæde, er det ikke muligt at komme med den kapacitetsudvidelse, der er planlagt. Det er vi nødt til at sætte os ned og diskutere, hvordan vi finder en løsning på, sagde han.

Her vil han gerne have vindmølleproducenterne på banen. Hvis leverandørernes produkter fortsat skal effektiviseres, er det nødvendigt med en langt højere grad af standardisering hos OEM’erne. For jo flere tekniske forskelle, der er produkterne imellem, jo sværere bliver det at få noget skala i produktionen.

Færre, men mere strategiske leverandører

Derudover efterlyste han at vindmølleproducenterne lukker underleverandørerne ind tidligere i udviklingsarbejdet, så man på den måde kan optimere komponenterne.

- En af udfordringerne som leverandør er, at hvis man kommer for sent ind i udviklingen, har man ingen mulighed for at standardisere sin produktion, konstaterede Thomas Juul Eilersen.

Den fremstrakte hånd tog Richard Flansmose sådan set imod. Han medgiver, at Vestas selv gennem tiden har været alt for dårlige til at bruge deres underleverandører.

- En af de fejl, vi har gjort i vindindustrien, er, at vi som OEM’er har insisteret på at designe hver enkelt lille bolt i stedet for at bruge vores underleverandører, lød det fra Richard Flansmose.

Derfor arbejder Vestas på at få færre leverandører i fremtiden, for på den måde at give den enkelte leverandør mulighed for at opbygge noget mere skala i produktionen.

Efterlyser et mere konstant flow af ordrer

Fra Fiberline udfordrede Peter Thorning også vindmølleproducenterne til at tage et større ansvar i dialogen med leverandørerne for at skabe en mere effektiv leverandørkæde.

Derudover pointerede han, at der er brug for større visibilitet og et bedre flow i ordrerne.

Producenter af for eksempel stål eller fiber, der ligger allerførst i fødekæden, arbejder ifølge Peter Thorning med så små marginer, at udsving i produktionen gør dem sårbare.

Derfor skal vindmølleproducenterne blive langt bedre i deres forecasts og kunne forudsige, hvilke og hvor mange underleverancer de har brug for på et givent tidspunkt.

På det punkt er vindindustrien umoden, pointerede Peter Thorning.

- Man ville aldrig gøre det i bilindustrien. Man ville ikke have så mange underleverandører, som man sparker ind og ud hele tiden, sagde han.

Artiklen er en del af temaet HI-MESSE 2021.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11