23948sdkhjf

Høje energipriser kortslutter europæisk dagsorden

El- og varmepriserne i Europa er steget betydeligt over det seneste år. Det sætter aftryk på dagsordenerne.

Energipriserne i Europa er stigende. Og det går ikke ubemærket hen i EU-regi.

De høje energipriser i Europa er således onsdag på dagsordenen på tværs af EU's institutioner. Også selv om det oprindeligt ikke var planen i nogle af tilfældene.

Både på et topmøde i Slovenien, et ministermøde i Luxembourg og ved EU-Parlamentets samling i Strasbourg har de stigende energipriser sneget sig ind.

Topmødet i Slovenien handler om EU's forhold til landene i Vestbalkan og om samarbejdet med landene. Alligevel er det energipriser, EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skal forholde sig til på vej ind til mødet.

Hendes budskab lyder, at prisstigningerne er et argument for at investere mere i den grønne omstilling.

- Jeg tror, vi er nødt til at være meget tydelige omkring, at gaspriserne er skyhøje. Men for vedvarende energi er priser faldet over de seneste år og er stabile.

- Så for os er det meget tydeligt, at det på lang sigt er vigtigt at investere i vedvarende energi, som giver os mere uafhængighed, siger hun.

El- og varmepriserne i Europa er steget betydeligt over de seneste 12 måneder. Og herhjemme har et energiselskab advaret forbrugere om et vinterhalvår med "ekstraordinært høje priser" på det danske elmarked.

Også på et ministermøde for EU's klima- og miljøministre er energipriserne blevet en del af dagsordenen.

Det har sneget sig ind under eventuelt på et møde, hvor andre store emner som EU's klimapakke og klimatopmødet COP26 også skal diskuteres.

Det er på anmodning af Polen, Grækenland og Spanien - med støtte fra andre delegationer - at det er blevet et punkt på dagsordenen.

Under EU-Parlamentets samling i Strasbourg er der onsdag sat fire timer af til at drøfte situationen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11