23948sdkhjf

Welcon om regnskab: Kinesisk statsstøtte dræner vores bundlinje

Trods en rekordstor omsætning på 740 mio. kr. og en mærkbar opbemanding i produktionen, lander overskuddet hos Tårnproducenten Welcon blot på to mio. kr. Det viser det netop offentliggjorte regnskab. Selv om to mio. kr. ud af en omsætning på næsten trekvart milliard ikke er mange penge, så er medejer og direktør hos Welcon, Jens Pedersen, efter omstændighederne tilfreds.

- Vi er godt tilfredse med resultatet, når vi ser på det marked, som vi er i, siger han. Han medgiver dog, at det kunne være rart med et større overskud ud af så stor en omsætning.

Statsstøttet konkurrence fra Kina

For Welcon-direktøren er der en enkelt forklaring på, hvorfor det ikke er muligt for Welcon at lave et større overskud: Unfair konkurrence fra Kina. De to danske tårnproducenter Welcon og Valmont kæmper sammen for, at der lægges en straftold på vindmølletårne fra Kina, fordi Kina subsidierer stålproduktionen i landet.

- Vi vil gerne have konkurrence – men vil ikke af statstøttet konkurrence fra Kina, forklarer Jens Pedersen. EU har i forvejen lagt straftold på stål fra Kina. Men hvis stålet i Kina bliver valset og svejset sammen til et vindmølletårn, så er der ingen straftold på. Det giver i Jens Pedersens øjne ingen mening og det er en trussel for de europæiske producenter af vindmølletårne.

Vant til prispres

Jens Pedersen mener ikke, at det relativt lave overskud skyldes det ellers massive prispres i vindmølleindustrien, hvor prisen på vindmøller presses ned, for at få den lavest mulige pris på grøn strøm.

- Prispresset har været der i mange år, så det er vi vant til, forklarer Jens Pedersen, som dog advarer om, at prispressen kan blive så stort, at tårnproducenterne ikke råd til at investere og udvikle virksomheden.

Fortrøstningsfuld

Selv om det lige nu er svært at tjene penge som producent af vindmølletårne i Europa, så er Jens Risbig Pedersen fortrøstningfuld. Han håber, at EU når frem til, at der skal lægges straftold på vindmølletårne fra Kina, så konkurrencen kan blive mere lige. Men han ser også et marked for vindmøller, som bare vil stige de kommende år. 

- Det er stadig den sjoveste branche at være i. Vi vil rigtig gerne være en del af den grønne omstilling. Det er også derfor, at vi har investeret i Stiesdal, forklarer Welcon-direktøren om, at Welcon-brødrene ejer næsten 30 procent af Stiesdal A/S, som bl.a. satser på flydende fundamenter til off-shore vindmøller. 

Welcon A/S
mio. kr. 2020/21 2019/20
Nettoomsætning 740 589
Resultat af primær drift 6,6 5,1
Resultat før skat 2,8 3,2
Årets resultat 2,1 2,4
Balancesum 338 300
Egenkapital 55 83
Antal ansatte 416 361
Regnskabsåret blev afsluttet 31. maj 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.126