23948sdkhjf

Akkrediteringsselskab på byggestål er suspenderet: Vi har begået fejl

For anden gang på to år er et internationalt akkrediteringsselskab blevet suspenderet efter en kontrol af certificeringsarbejde inden for jern- og metalvirksomheder i Danmark.

Den aktuelle suspendering har ramt virksomheden Intertek med afdelinger i Kolding og København, der har fået deres arbejde med certificering inden for byggestål efter standarden EN1090-1 og svejsearbejde efter ISO3834 dumpet af kontrolorganet Danak. Det skete den 7. oktober. Suspenderingen gælder i et halvt år. Det oplyser Tekniq Arbejdsgiverne til Jern- og Maskinindustrien. 

Som akkrediterende virksomhed har Intertek med auditeringer skullet sikre, at kunder i form af metalvirksomheder lever op til de standarder, der kræves ved bearbejdelse af stål til byggerier. Det er en harmoniseret europæisk standard kaldet EN 1090.

Intertek betegner sig selv som en brancheleder med over 42.000 medarbejdere på over 1.000 steder i 100 lande. Et af firmaets slogans er ”Best in class.”

- Nedtællingen er begyndt, når vi suspenderer. Man starter med en suspendering, som enten ophører, fordi forholdene bliver bragt i orden, eller ender i en fratagelse af akkreditering. Det er et kraftigt signal og en sjælden situation, at vi går til suspendering, siger sektionsleder for certificeringer i Danak, Karsten Tølløse, til Tekniq Arbejdsgiverne.

Ved årsskiftet 2019/2020 var det en anden international koncern, Kiwa Inspecta, der blev suspenderet af Danak inden for EN1090. Kiwa beskæftiger 75 i Danmark, men over 5.500 mennesker i 35 lande, hovedsagelig i Europa, Asien og Latinamerika.

- Det er uforståeligt og utilfredsstillende, at vores medlemsvirksomheder inden for byggestål flere gange skal opleve, at deres samarbejdspartnere fra internationale koncerner ikke har orden i eget hus - og derfor bliver suspenderet af danske kontrolmyndigheder, siger industrikonsulent Edward Lorentzen fra Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:

- Omvendt viser disse to sager også, at Danaks indsats med stikprøver af de akkrediterende virksomheders arbejde fungerer. Mangler bliver afsløret. Det er vigtigt, fordi det senere ellers kan give vores virksomheder alvorlige problemer.

I den aktuelle sag med Intertek er kunders certifikater gyldige i suspenderingsperioden. Kunderne – metalvirksomhederne – kan derfor fortsat producere certificeret byggestål. Men de skal finde en ny leverandør, hvis Intertek ikke bevarer sin akkreditering.

Operations manager hos Intertek, Anne Thyssen, er ærgerlig over suspenderingen på EN1090 og ISO3834, efter at Danak har påpeget en afvigelse i Interteks procedurer. 

- Vi har begået fejl i denne sag. Nu har vi snuden i sporet og en klar plan, der skal rette op på de påpegede fejl. Håbet er, at vi kan komme ud af suspenderingen inden årsskiftet, siger Anne Thyssen til Jern- og Maskinindustrien. Anne Thyssen bruger for øjeblikket tid på at forklare kunderne, hvad der er årsagen til suspenderingen.

- Jeg forklarer det til kunderne, så de forstår, hvad der er sket, siger Anne Thyssen, som tager sagen alvorligt, men samtidig også oplever, at kunderne er trygge ved situationen, når de hører forklaringen. 

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11