23948sdkhjf

Al kabelskrot får nu nyt liv hos NKT

NKT har netop knækket koden til genanvendelse. 

Det er nemlig lykkedes at udvikle en metode til genanvendelse af al kabelskrot fra kasserede mellem- og højspændingskabler til nye produkter. 

Det er et strategisk partnerskab med den norske genbrugsspecialist KMT, der har sikret, at skrotmaterialerne fra NKT's produktion, hvis de ikke kan genanvendes til kabler, nu omdannes til blomsterkrukker, nye kabeltromler og byggematerialer.

- Vi har taget et vigtigt skridt i retning af at reducere miljøpåvirkningen fra vores kabler ved at have udviklet en proces, der gør det muligt for os at genbruge 100 procent af vores kabelskrot. Dette er resultatet af et langsigtet fokus på at styrke vores genanvendelse og affaldshåndtering for at reducere CO2-aftrykket af vores kabelløsninger, siger Anders Jensen, chief technology officer i NKT. 

En game changer 

I 2021 solgte NKT sin genvindingsfabrik i Stenlille til KMT. Parterne indledte herefter et samarbejde for at løfte genanvendelsen af kasserede energikabler til et højere niveau. 

Her skulle udfordringerne med at genbruge den blandede affaldsfraktion bestående af 30 materialer, der har vist sig særligt svære at genanvende, løses.

Og det er nu lykkedes, at få de sidste materialer med i genanvendelses-planerne. 

- Det er en afgørende ændring i forbindelse med at skabe en grønnere verden gennem mere miljøvenlige processer. Ved at finde en løsning til de sidste materialer har vi opnået fuld genanvendelighed for vores kabelskrot, og vi har nu har bevist, at metaller og kabelplast med succes kan genbruges i andre industrielle produkter, siger Anders Jensen. 

Det næste skridt for NKT er at opskalere og øge de genanvendte mængder, indtil alt produktionsskrot går til enten intern eller ekstern genanvendelse. 

Derudover arbejder parterne løbende på at udvide mulighederne for, hvad det genanvendte skrot kan bruges til. 

NKT har en langsigtet ambition om ikke at generere affald og stræber efter at holde alle produkter og materialer længe i brug ved at genbruge, videresælge eller genanvende så mange produktionsmaterialer som muligt.

Hele genanvendelsesarbejdet foregår overvejende på produktionsfaciliteterne i Stenlille. 

Læs mere om: NKT
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125