23948sdkhjf

Økonomisk overophedning truer forude

Manglen på arbejdskraft i industrien er nu så højt, at niveauet ikke er set højere i den tid, det er blevet målt af Danmarks Statistik.

Tallet for oktober er netop offentliggjort, og det viser, at hele 38 procent af virksomhederne i industrien melder om mangel på hænder og hoveder.

Sulten efter arbejdskraft er tårnhøj i stort set samtlige brancher, og kombineret med ekstremt højt aktivtetsniveau samt stigende priser på stort set alle vare får økonomerne til at hejse det røde flag og trykke på alarmklokkerne.

Det gælder også cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

- De tørre økonomiske nøgletal viser, at dansk økonomi læner sig op af en historisk overophedning, der kalder på politisk handlekraft nu og her. Der er kort og godt brug for politiske tiltag, der øger udbuddet af arbejdskraft i den private sektor så hurtigt som muligt, siger Tore Stramer i en kommentar til de nye tal fra Danmarks Statistik.

 Dansk Erhverv opfordrer i den forbindelse til, at regeringen får nedbragt beskæftigelsen i det offentlige til niveauerne, før corona-epidemien ramte.

Derudover er der ifølge Dansk Erhverv hårdt brug for at lempe virksomhedernes adgang til udenlandsk arbejdskraft.

- En øget tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft er en vigtig ventil, der vil kunne mindske det nuværende meget høje tryk på arbejdsmarkedet. Konkret bør beløbsgrænsen reduceres fra ca. 445.000 kr. til 360.000 kr., siger Tore Stramer.

Beløbsgrænsen, som cheføkonomen henviser til, angiver den årlige løn, der kræves for, at udenlandske arbejdstagere uden for EU kan tage imod et jobtilbud i Danmark uden skelen til jobtype.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141