23948sdkhjf

Danske varmevekslere bliver til nye råstoffer

Op mod 100 procent af metallerne i gamle varmevekslere kan genanvendes i et nyt samarbejde mellem Alfa Laval og Stena Recycling.

De to virksomheder er gået sammen om en helt ny forretningsmodel hvor danske virksomheder kan opgradere til nye og mere energieffektive varmevekslere og samtidig modtage en refusion for deres gamle varmeveksler, som efterfølgende bliver sendt til genanvendelse.

- Med en refusion for gamle varmevekslere giver vi vores kunder et oplagt incitament til at opgradere til nye og mere energieffektive varmevekslere, så deres energiforbrug reduceres væsentligt. Den præcise besparelse afhænger af mange faktorer, men i et eksempel beregnede vi, at udskiftning af en 20-årig varmeveksler kunne føre til samlede årlige energibesparelser på op til 83.000 kWh, siger Jesper Holm, division manager hos Alfa Laval Nordic i Kolding i en pressemeddelelse.

- Med en opgradering af varmevekslere igennem vores samarbejde kan virksomhederne ligeledes dokumentere forbedringerne i deres egne CO2-regnskaber. Det er derfor win-win for både kunder, samfund og miljø, tilføjer han.

Varmevekslere bruges til produktion af koldt og varmt vand og til nedkøling og opvarmning og bruges af et hav af industrivirksomheder blandt andet i energisektoren, i produktion af fødevarer og farmaceutiske produkter, i procesindustrien og inden for fjernvarme. De er produceret af forskellige metaller, som altså nu kan få nyt liv og indgå som råstof i andre produkter.

- Når vi modtager den returnerede varmeveksler fra kunden, starter vi processen med at genanvende metaller og genindføre dem i råstofkæden og på den måde bidrage til en reduceret efterspørgsel efter nye råmaterialer. Ved at arbejde sammen på denne måde kan vi være med til at skabe en virkelig effektiv cirkulær tilgang til hele branchen, siger Henrik Grand Petersen, administrerende direktør i Stena Recycling Danmark.

Genanvendelsen af varmevekslere startede i Sverige i juni under initiativet Re-Made to matter og rulles nu ud i resten af Norden med Danmark som et af de første lande.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125