23948sdkhjf

Dansk Metal: Hent arbejdsløse fra andre EU-lande til Danmark

Mens danske industrivirksomheder skriger på arbejdskraft, så går millioner af mennesker arbejdsløse rundt omkring i andre EU-lande og leder efter job.

Det bør udnyttes, mener Dansk Metal, som ikke lægger skjul på, at manglen på medarbejdere og råvarer i kølvandet på Corona-krisen skaber bekymring.

- Det kan sætte sig i noget, der får mere permanent karakter, hvis ikke vi gør noget nu, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Han opfordrer til, at industrien her og nu kigger ud over landets grænser for at få fat i den nødvendige arbejdskraft.

- Hvor vi på længere sigt skal arbejde for at dække behovet for den manglende arbejdskraft med bl.a. flere erhvervsuddannede, er det nødvendigt på kort sigt at kigge ud over Danmarks grænser. Der er 14,5 mio. arbejdsløse i EU på nuværende tidspunkt, og en god del af dem har de kompetencer, de danske industrivirksomheder akut leder efter, siger Thomas Søby.

Tallene slår rekord

At der mangler arbejdskraft i industrien understreges af de løbende opgørelser fra Danmarks Statistik.

Siden finanskrisen og frem til coronakrisen har 3,4 pct. af virksomhederne i gennemsnit meddelt at de mangler arbejdskraft og 2,9 pct. har i gennemsnit meldt om mangel på materialer. De seneste tal for 4. kvartal 2021 viser rekordhøje tal på de to områder på henholdsvis 38 pct. og 48 pct.

- Manglen på materialer kan sætte sig i højere priser, som vi allerede i dag ser ske både i USA og i EU. Den voldsomme materialemangel kan ligesom en del af manglen på arbejdskraft være en midlertidig konsekvens af den seneste tids nedlukninger verden over, men det kan også være begyndelsen på en større forsyningskrise, hvis konsekvenser vi endnu ikke har set, og som også kan være ganske svære at forudse, siger Thomas Søby.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.126