23948sdkhjf

Bladt investerer stort i svejserobotter: Vi tror på svejsning uden fejl

Bladt Industries investerer i seks svejserobotter fra danske Inrotech, som skal bruges til at producere et stort antal gigantiske monopæle startende i sommeren 2022 på Lindø havneområdet på Fyn.

- Vi har en forventning om, at vi med svejserobotterne kan få færre fejl og at de kan køre mere stringent end traditionel svejsning. Det er dyrt at lave fejl med så store emner, som vi taler om, siger Søren Hermansen, som senior projektleder hos Bladt Industries.

- Med robotsvejsning kan én mand styre seks robotter i stedet for at seks mand arbejder på hver sin svejsestation. Vi håber også, at det vil give os en konkurrencefordel, siger han.

Søren Hermansen fortæller, at Bladt Industries får leveret den første svejserobot til april. Den skal så gå igennem en række tests, og senere bliver de restererende svejserobotter leveret fra Inrotech.

Bladt Industries skal levere 42 såkaldte XXL monopæle til to tyske havmølleparker for Ørsted. Det er Gode Wind 3 på 242 MW og Borkum Riffgrund 3 på 900 MW. Monopælene vil være op til 100 meter lange og vil have en vægt på 1200 tons hver.

Måske flere svejserobotter

- Vil I bruge tilsvarende svejserobotter i jeres produktion i Aalborg?

- Det kunne man sagtens forestille sig. Men vi vil gerne se de første svejserobotter i drift. Hvis de viser sig effektive, så vil vi da se på, om vi kan bruge svejserobotter til andre processer. Vi har jo rigtigt mange svejseprocesser andre steder. Nu er vi startet med den mindst komplicerede svejsning, siger Søren Hermansen.

Svejserobotterne skal svejse store stålplader sammen til lange stykker. Der er tale om plader op til 150 millimeters tykkelse. Efter svejsningen vil de lange stykker blive valset i en af de store nye valsemaskiner, som Bladt Industries ligeledes får installeret.

Treholdsskift

Det er en stor produktion, som Bladt Industries er ved at opbygge på Lindø. Der skal ansættes 300-350 i produktionen af monopæle. Dertil kommer funktionærer.

Søren Hermansen og hans kolleger er i øjeblikket i gang med at forberede produktionen. Der skal blandt andet opbygges en meget stor valsegrav til de to nye valsemaskiner, som former de cylindriske svøb. Der bliver tale om store elementer og meget store kræfter.

- Vi skal bruge 2000 kubikmeter beton alene til valsegraven, fortæller Søren Hermansen.

For at udnytte maskiner og robotter bedst muligt skal der arbejdes i treholdsskift. Der bliver omkring 100 medarbejdere på hvert skift.

Der er mange arbejdsopgaver. Ud over sammensvejsning og valsning skal de færdige elementer males, og til sidst skal en hel række af elementer svejses sammen til en færdig monopæl. Ind imellem skal de store elementer flyttes mellem de forskellige produktionshaller. Til sidst placeres de færdige monopæle på det store oplagsområde, som for nyligt er etableret på Lindøområdet.

Artiklen er en del af temaet Svejsning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094