23948sdkhjf

Producent af bakteriedræber: Vi vil vokse nu og vi vil vokse hurtigt

Virksomheden Lyras har stor succes med sin UV-teknologi til bekæmpelse af bakterier i fødevarer. Medarbejdertallet er steget fra 7 til 35 i år

Der dufter stadig af nye gulvtæpper i Lyras’ nye domicil i Aalborg. Virksomheden, der laver UV-teknologi til bakteriebekæmpelse i fødevarer, rykkede ind efter sommerferien og de fleste arbejdsceller bag de støjreducerende glasvægge er optaget.

Men der er plads til flere. Mange flere. For Lyras vil videre.

Og de er godt i gang. I februar talte virksomheden syv fuldtidsansatte. Her i oktober tæller virksomheden 35 fuldtidsansatte.

- Vi er ikke et lille, lokalt firma, der bare skal have overskud hvert år. Vi er her for at gøre en forskel, og derfor skal vi vokse nu og vokse hurtigt, siger Stefan Sletting Nielsen, der er CCO i Lyras.

- I første kvartal af 2022 skal vi helst være 45-50, og så er det jo svært at gisne om, hvor vi er henne ved udgangen af næste år. Men måske vi er omkring 75-80, siger Stefan Sletting Nielse.

Ansættelserne er sket bredt i organisationen i alt fra administration til salg og udvikling. I virkeligheden alt, hvad det kræver for en virksomhed, der vil vokse sig større og gøre en forskel på globalt plan, som det bliver udtrykt. Det er også i år, at der er kommet en professionel bestyrelse og en formel ledelsesstruktur på plads.

Den store satsning på mælk

Lyras er stiftet af Rasmus Mortensen, der droppede ud af ingeniørstudiet fordi ideen til virksomheden og teknologien voksede sig større end drømmen om et eksamensbevis. I 2017 fik han de første patenter hjem, og siden er det kun gået fremad.

Lyras står bag en UV-teknologi, der kan fjerne bakterier fra flydende fødevarer. Den helt store satsning går på mælk, og virksomheden har allerede projekter i gang med både indenlandske og udenlandske mejerier. Men faktisk ser virksomheden også i retning også af bakteriebekæmpelse i juice og blodplasma.

Mælk i sin drikkelige form lader vente på sig, fordi det lige nu kun er den klassiske pasteurisering, der er godkendt til behandling af mælk, der skal drikkes. Det arbejder Lyras på at få ændret, da det allerede er dokumenteret at Lyras kan behandle drikkemælken.

For det er netop den klassiske pasteurisering, som Lyras vil give kamp til stregen.

- Pasteurisering kræver en masse energi, fordi fødevarerne skal opvarmes til minimum 72 grader i 15 sekunder for så lynhurtigt at blive kølet ned. Og særligt den sidste del af processen koster meget energi. Vores anlæg kan belyse væsken med UV-lys i cirka 7-14 sekunder og fjerne bakterierne. Det er langt mere bæredygtigt, siger Stefan Sletting Nielsen.

Og det er derfor, virksomheden har travlt.

- Vi er ikke de første, der arbejder med UV til at dræbe bakterier, og vi bliver heller ikke de sidste. Så vi er nødt til at rykke, hvis vi skal få grebet om markedet og blive dem, man forbinder med UV-lys til fødevarer, siger Stefan Sletting Nielsen.

Går ind i USA

Stefan Sletting Nielsen fortæller, at virksomheden i første omgang sætter alt ind på anlæg til behandling af mælk til skandinaviske lande. Men lande som Holland, Tyskland, Australien og Spanien har også fået anlæg made in Aalborg.

Og så er der drømmen om USA.

- Vi er for tiden i dialog med de helt store navne inden for produktion af juice, soft drinks og mejeriprodukter i USA. Vi mærker en kæmpe interesse, så vi skal have åbnet et kontor derovre, og så må tiden vise, om vi inden for nogle år skal have udvidet det amerikanske selskab, så det udover salg og service også tæller administration, teknisk afdeling og produktion og så videre, siger Stefan Sletting Nielsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11