23948sdkhjf

Fylder 100 år: Det hele begyndte med en fattig smed

Betech, som er specialist i pakninger, tætninger, støbt gummi og funktionelle polymerprodukter, fylder 100 år.

Det bliver fejret med et dyk ned i virksomhedens egen fortid gennem 15 nedslag i historien af journalist Frede Madsen. Og der er tale om et tilbageblik med mange facetter, da historien om Betech rummer et skift fra familieejet firma til datterselskab i en svensk teknikkoncern samt opkøbet af Køges engang største arbejdsplads, Codan Gummi.

De to første historiske artikler er allerede dukket op på Betechs hjemmeside, og her kan man blandt andet læse, hvordan det hele startede med en fattig smed.

Ikke de bedste tider

Stifteren var Ferdinand Johansen (født 1890), der begyndte som smedelærling og siden uddannede sig til maskiningeniør med speciale i store stålkonstruktioner.

"Men tiderne efter første verdenskrig var ikke de bedste, og ludfattig så han ingen anden udvej end at stifte sit eget firma, og begyndte at sælge værktøj. Med tiden blev sortimentet udvidet til tekniske produkter og materialer, blandt andet asbest," skriver Betech i jubilæumsartiklen.

Da sønnen, Holger Ferdinand Johansen (født 1917), overtog firmaet, solgte han dele til motorer til modstandsbevægelsen under anden verdenskrig. Delene blev ifølge jubilæumsartiklerne brugt til at sabotere tyskernes skibe bygget på danske værfter, så skibene gik i stå, kort efter de havde lagt fra land.

Domicil i Herlev

I modsætning til faren var Holger Johansen kommercielt uddannet på Handelshøjskolen, nu CBS i København, og ved siden af udviklede han gode sprogkundskaber i engelsk og tysk, som han kunne bruge ved forhandlinger med leverandører og kunder i udlandet. Han udviklede Ferd. Johansen fra to til 50 medarbejdere i sin tid som ejer og administrerende direktør. Ekspansionen kom fra egenproduktion af pakninger og tætninger, som blev indledt efter krigen.

Ferd. Johansen blev drevet på Nørrebro indtil 1963, hvorefter firmaet havde adresser i Husum og Herlev, inden Peter Johansen flyttede virksomheden til det nuværende domicil på Vesterlundvej i Herlev i 1980.

- Med artikelserien ønsker vi at give både nuværende og kommende medarbejdere et sammenhængende, fælles billede af Betechs baggrund frem til i dag. Men også kunder og leverandører kan få glæde af at læse artiklerne - eller dele heraf. Der skal nok ligge en overraskelse eller to om deres samarbejdspartner gemt i fortællingerne, siger Betechs marketingschef, Kenneth Krag Møller.

Hele historien og jubilæumsartiklerne kan i løbet af 2022 følges på www.betech.dk/100 eller ved at følge dette link

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141