23948sdkhjf

Kæmpe industri-ambitioner på Odense Havn

Ambitionerne for fremtidens industriproduktion på Odense Havn og det tidligere område for Lindø-værftet er enorme.

Direktør i Odense Havn, Carsten Aa, er i hvert fald overbevist om, at det kommende center for automatiseret storskala produktion, LSP, kan være med til at åbne døren til et nyt roboteventyr. Samtidigt med at det vil skabe et nødvendigt løft hos en række andre industrier.

Millioner til fynsk industri

LSP er det største ben i det fynske fyrtårn Nextgen Robotics, som 65 partnere står sammen om i konsortiet Nextgen Robotics. 

Udover LSP består Nextgen Robotics af droneindsats i HCA Airport og autonom skibsfart på Sydfyn, hvor SDU også er involveret, samt etableringen af Robotternes Hus.

I alt fik det fynske fyrtårn 108 millioner kroner fra EU gennem Erhvervsfremmebestyrelsen, og de fordeles således: LSP får 87,6 millioner kroner, dronetestcentret i HCA Airport får 8,6 mio. kroner, udvikling af automatiserede færger på Sydfyn modtager 7,9 millioner kroner, mens der er 1,6 millioner kroner til etablering af det såkaldte Robotternes Hus. De øvrige midler går til ledelse og administration af projekterne.

Erhvervsfremmebestyrelsen har fordelt i alt 595 millioner kroner mellem otte danske erhvervsfyrtårne. 

- Med SDU og LSP-centret får man som virksomhed på havnen en ny nabo, der vil kunne skubbe nutidens produktionsmetoder ind i en ny tidsalder. Robotter kommer til at spille en afgørende rolle for produktionsvirksomhederne i den globale konkurrence, siger Carsten Aa i en pressemeddelelse.

Millioner kom på plads

For nyligt kom de 88 millioner kroner til centeret endeligt på plads, og nu skal der ansættes og købes udstyr til projektet, der får fokus på automatiseret produktion af skibe, kæmpe-konstruktioner til byggeriet og store elementer til byggeriet.

- Virksomhederne på Odense Havn skal simpelthen kunne producere smartere, hurtigere og levere en bedre kvalitet end konkurrenterne. Hvis Danmark fortsat skal være fabrik for den grønne omstilling, med førende virksomheder som f.eks. Vestas og Bladt Industries her på Odense Havn, er introduktionen af robotteknologi i den tunge produktion afgørende, siger han.

Det er SDU, der er tovholder på centeret, som lige nu leder efter den rigtige lokation i havneområdet. Professor Christian Schlette bliver leder af centeret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11