23948sdkhjf

Offshore-nedtur startede forsvarseventyr

Rival har gennem mange år produceret kritiske emner til krævende industrier, og inden for de seneste år er forsvarsindustrien kommet med på listen

VÆKST: Hos maskinfabrikken Rival, der har hjemme i Skanderborg, kommer cirka 50 procent af omsætningen i dag fra leverancer til forsvarsindustrien

Selv om virksomhedens historie rækker helt tilbage til 1970’erne, er det faktisk først i de senere år, at man har kastet sig ud som leverandør til det segment.

- Vores historie er egentlig, at vi har en del års samhandel med offshore-branchen, primært med de kunder, som arbejder ude i Nordsøen, fortæller administrerende direktør og medejer Henrik Holvad.

Faldende oliepriser

Offshore-branchen var lukrativ for en underleverandør som Rival, fordi aktørerne i branchen ofte købte rigeligt med emner for det tilfælde, at der skulle opstå nedbrud og dermed ekstremt dyre driftsstop. Derfor havde de ofte store lagre af reservedele stående standby.

- Så gik olieprisen ned, og det gjorde, at man lavede helt om på det. Ved at droppe de lagre kunne man spare nogle indkøb. Da vi havde været i olie/gassektoren i nogle år, skete det her, og der var vi ikke store og stærke nok til at håndtere det, lyder det fra Henrik Holvad.

Det var i midten af 2010’erne, at olieprisen faldt kraftigt, og derfor måtte der tænkes nyt hos Rival. Udgangspunktet blev dog nogle af de kompetencer, man havde tilegnet sig ved at arbejde for den kræsne og kvalitetsbevidste olie/gas-branche.

Hårdt arbejde og held

For i årene op til olieprisens kollaps havde Rival investeret ganske massivt, blandt andet i en ISO9001-certificering og i målemaskiner og andet produktionsudstyr - alt sammen med det mål at forbedre kvaliteten og dokumentationen overfor offshore-kunderne.

- Da den kundegruppe faldt fra, var vi nødt til at gå en anden vej, og der talte vi om forsvarsindustrien. Men at komme derfra og til at blive leverandør, det kræver hårdt arbejde og held. Og der var vi heldig, at Danmark investerede i nye Piranhaer, fortæller Henrik Holvad.

Piranhaen er en pansret mandskabsvogn produceret af General Dynamics. Det danske forsvar indgik i 2015 en aftale om indkøb af 309 nye vogne. Det var det projekt, der kickstartede forsvarseventyret hos Rival.

- Vi var gode til at producere kritiske emner, og det gjorde, at vi fik chancen, men havde vi ikke levet op til det, havde vi ikke været, hvor vi er i dag, konstaterer Henrik Holvad.

Lukrativ branche

For Rival er det siden gået over stok og sten, og forsvarsindustrien er som nævnt nu det største segment hos den østjyske underleverandør, der stadig leverer til olie/gas-industrien, og også har en del leverancer til blandet andet vindmølleindustrien.

Og forsvarsindustrien har vist sig at være et ganske lukrativt segment at være i, da offshore-kunderne svigtede. For selv om vejen ind kan være nørklet, så bliver der ofte tale om langvarige kundeforhold, eller partnerskaber, som Henrik Holvad ynder at kalde dem.

- Når du først er inde, kan kunderne ikke bare shoppe rundt, fordi det tager tid at opbygge kvalitet, certificeringer og så videre, siger han.

Satser på fordobling

Derudover er det ofte andre parametre end bare pris, der spiller ind, når der skal vælges leverandører.

- Vi starter altid med at præsentere kvalitet og levering, men slutprisen skal selvfølgelig være på et europæisk niveau. Men hvad kommer først, spørger Henrik Holvad retorisk.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at forsvarsindustrien bliver en vækstdriver hos Rival i de kommende år.

- Vi har muligheden for at fordoble det hele inden for tre-fire år, hvis vi er dygtige nok, siger Henrik Holvad.

Han understreger dog, at det vil kræve både mod, hårdt arbejde og investeringer, hvis man skal følge den vækstplan.

- Det er lykkedes for os at komme fra 20 medarbejdere, som vi var, da jeg overtog det, til i dag at være mere end 50. Men for at fordoble det, kræver det, at vi inviterer nogle flere gode mennesker ind omkring mig, lyder det fra Henrik Holvad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078