23948sdkhjf

Producentpriser stikker helt af: Historiske rekorder falder på stribe

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer steg med 35,1 procent i marts i forhold til samme måned sidste år. 

Det er den største prisstigning, der er registreret i statistikkens historie siden 2005. 

Men flere rekorder står for fald.

For importprisindekset er samtidig steget med 20,3 procent over det seneste år, hvilket ligeledes er den største stigning i statistikkens historie.

- Det er rent ud sagt svimlende prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser i marts, siger seniorøkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar til udviklingen.

Og rekordernes tid er langt fra forbi, hvis du spørger Tore Stramer.

- Som tingene ser ud nu, så vil virksomhedernes producentpriser nå et nærmest astronomiske stigningstakter på omkring 40 procent hen over foråret og sommeren, siger han.

Krig og kinesisk corona

Det er krigen i Ukraine, som har udløst de kraftige prisstigninger på både energi og en række råvarer. Det er prisstigninger, der for alvor vil ramme producent- og importpriserne over i de kommende måneder.

Samtidig er corona langt fra færdig med at påvirke verdenshandlen.

- En række store kinesiske byer er i øjeblikket pålagt betydelige restriktioner som følge af en høj corona-smitte. Det betyder, at produktionen og en række store kinesiske havne i øjeblikket kører på nedsat kraft. Det vil uvægerligt bidrage til at øge de globale prispris på både fragt og en række råvarer, siger Tore Stramer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094