23948sdkhjf

Maritim industri mærker brat milliardfald i eksporten

Eksporten af maritime produkter og serviceydelser er raslet ned under coronapandemien.

Mens fragtrater for transport til søs steg til rekordhøjder og leverede gigantregnskaber for containerrederier, er den industrielle eksport af alt fra pumper, maling, røgrensere, skibsdesign og skibsmotorer faldet brat. 

Det gik ellers lige så godt for Danmarks maritime industrielle eksport.

Den danske maritime industris eksport er med kun mindre udsving vokset siden 2015, men i 2020 var den på 27,5 millilarder kroner, hvilket udgør et fald på knap ni milliarder kroner i forhold til 2019.

Det viser en analyse udarbejdet af brancheforeningen Danske Maritime i samarbejde med Cowi.

Årsagen til det bratte fald var coronapandemien, der siden marts 2020 gjorde det umuligt eller ekstremt langsommeligt og besværligt at nå frem til kunderne ude i verden, ligesom der var nedlukninger af værfter og havne, skriver Danske Maritime.

Som det fremgår af tabellen, er EU med 20,7 procent fortsat eksportmæssigt det største enkeltmarked for den danske maritime industri efterfulgt af Kina med 16,8 priocent og Sydkorea med 9,5 procent. 

Politikerne gør for lidt

Adm. direktør Jenny N. Braat mener, at politikerne har gjort for lidt for den maritime industri.

- Folketingets opbakning til eksporterhvervene burde have været langt større, og det gælder også for nuværende. Fokus har i alt for høj grad ligget på de nære udfordringer, men eksporten er fundamentalt vigtig for dansk økonomi, og der er stadig brug for politiske initiativer, som kan bidrage til at styrke Danmarks position på verdensmarkedet – både inden for det maritime og på andre områder, siger hun i en kommentarer til analysen, siger Jenny N. Braat.

Læs hele analysen her

Kilde: https://danskemaritime.dk/ny-eksportanal...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078