23948sdkhjf

Producentpriser stiger endnu mere henover sommeren

Producentpriserne er steget 37 procent på et år, og det kan blive endnu værre i løbet af sommeren, spår Dansk Erhverv

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at producentpris-indekset for varer steg med 37,4 procent i april i forhold til april sidste år. Det er den største prisstigning, der er registreret i statistikkens historie siden 2005. Det skriver Dansk Erhverv.

Importprisindekset er samtidig steget med 21,6 procent over det seneste år, hvilket også er den største stigning i statikkens historie.

- Det er rent ud sagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, maskiner og energi er braget i vejret over det seneste år. Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet et yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser, udtaler cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

Ser vi fremad hen over foråret og sommeren, så skal vi desværre berede os på yderligere prisstigninger. Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv

Han tror, at der kommer yderligere prisstigninger.

- Ser vi fremad hen over foråret og sommeren, så skal vi desværre berede os på yderligere prisstigninger. Krigen i Ukraine har udløst kraftige prisstigninger på både energi og en række råvarer. Det er prisstigninger, der for alvor vil ramme producent- og importpriserne over i de kommende måneder.

- Dertil er en række store kinesiske byer i øjeblikket pålagt betydelige restriktioner som følge af en høj corona-smitte. Det betyder, at produktionen og en række store kinesiske havne i øjeblikket kører på nedsat kraft. Det vil uvægerligt bidrage til at øge det globale prispres på både fragt og en række varer.

Prisstigninger på 40 procent

- Som tingene ser ud nu, så vil virksomhedernes producentpriser nå nærmest astronomiske stigningstakter på i omegnen af 40% hen over sommeren, siger han.

Tore Stramer vurderer, at stigningerne i producentpriserne også vil slå igennem på forbrugerpriserne.

- Vi forventer, at forbrugerprisinflationen vil blive fastholdt på det nuværende høje niveau omkring 6,5 procent hen over sommeren for herefter at aftage til omkring 5 procent frem mod årsskiftet, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142