23948sdkhjf

Stålspecialist jagter store skære-gevinster: Det er en mega opgradering for os

KT Stålindustri i Nordsjælland har investeret i laserskæring med pladetårn fra Bystronic. Målet er at tage den automatiserede laserskæring til helt nye højder

I fabrikshallerne hos KT Stålindustri i Slangerup nord for København står lige nu en spritny 15 kW laserskærer og stråler.

Maskinen er Bystronics topmodel ByStar Fiber 15 kW og skråt bag maskinen står det pladetårn, der skal fungere som magasin i den automatiserede laserskæring, metalvirksomheden har investeret i.

- Det er en mega opgradering for os, at vi er gået fra 3kW til 15kW laser, og målet for os er at køre længerevarende ubemandet produktion, siger adm. direktør og medejer af KT Stålindustri Tobias Vinding Thomsen.

Det er en mega opjustering for os, at vi er gået fra 3kW til 15kW laser, og målet er at køre længerevarende ubemandet produktion Tobias Vinding Thomsen, adm. direktør KT Stålindustri

Når man tæller forberedelser og installationer med nærmer investeringen sig et to-cifret millionbeløb og dermed er det til dato den største enkeltinvestering for den nordsjællandske virksomhed.

Pladeloader i venteposition

Den automatiserede pladeskæring flyder dog ikke endnu.

For selvom laserskærer og pladetårn ankom til Slangerup i marts i år, så mangler KT Stålindustri stadig at få leveret det modul, der skal loade laserskæreren med plader fra tårnet og tage de skårne plader af maskinen igen og i de fleste tilfælde løfte dem ned på en palle.

Loaderen er forsinket fra Bystronic på grund af mangel på komponenter.

- Det er en mærkelig situation, at vi står og mangler vores loader på grund af global chipmangel, men det bliver vi bare nødt til at acceptere. At vi må vente på automationsdelen har til gengæld gjort, at vi er kommet rigtig godt i gang med selve maskinen og dens software, siger den adm. direktør, som forventer, at modulet fra Bystronic til on- og offloading af plader kommer allersenest til juli.

Tobias Vinding Thomsen slår dog i samme åndedrag fast, at han er yderst godt tilfreds med den nye laserskærer, som KT Stålindustri har valgt på grund af sin fleksibilitet og evne til både at skære tykt og tyndt.

Samtidig har Bystronic-anlægget adskillige features til at passe på, at pladerne ikke får ridser og skader. System kan kan fx arbejde med beskyttelsesplader i pladetårnet. 

Fra pladetårnet kan beskyttelsespladerne sendes ind i det automatiserede flow og automatisk placeres mellem skårede emner, når de efter skæring lægges fra på paller.

Til kamp mod micro joints

At KT Stålindustri har fået ufrivillig ventetid på pladeloaderen fra Bystronic bliver udnyttet for fuld damp.

Det handler om, hvor fast emnerne skal sidde, når de er skåret. Sidder de for fast, kommer der grater fra fastgørelsen med micro joints, og sidder de for løst, risikerer de at poppe op inde i maskinen og resultere i en påkørsel og et stop Tobias Vinding Thomsen, adm. direktør KT Stålindustri

For lige nu arbejdes der i samspil med Bystronics om software og parametre til de skæreopgaver, der udføres på maskinen.

Og her handler det grundlæggende om at få indstillet laseren, så man kan skære med mindst mulig behov for manuelt arbejde efter skæring. Det gælder blandt andet mindst mulig behov for at hæfte de skårne emner til resten af pladen ved brug af såkaldte micro joints.

Omvendt kan der ikke skæres så løst og frit, at emnerne risikerer at tilte op inde i maskinen.

- Det handler om, hvor fast emnerne skal sidde, når de er skåret. Sidder de for fast, kommer der grater fra fastgørelsen med micro joints, og sidder de for løst, risikerer de at poppe op inde i maskinen og resultere i en påkørsel og et stop, siger Tobias Vinding Thomsen.

Derfor forsøger KT Stålindustri i øjeblikket at bygge software op, så maskinen selv kan vælge de rigtige parametre til de konkrete opgaver og materialer og skære optimalt.

- På den måde er der en ny strategi for skæring. At træne softwaren og lade softwaren gøre arbejdet for os, og det arbejder vi med lige nu og har et rigtig godt samarbejde med Bystronic om det, forklarer direktøren.

Drømmer om flere data

Selvom KT Stålindustri samarbejder med Bystronic om skæreoptimering og software, ville Tobias Vinding Thomsen gerne gå meget længere på datasiden.

- Vi ville gerne have meget mere industri 4.0 og digitalisering ind i huset, og vi er også selv klar til at levere vores skæredata til Bystronic som en del af noget big data, siger direktøren og peger på, at det vil være naturligt, at Bystronic samlede skæredata anonymt fra kunderne for at bruge dem på maskinerne.

- Så man kunne få en dyb viden om, hvornår man får påkørsler og stop, og om hvordan en plade reagerer på en given situation. Det ville være en gevinst for alle, men i dag fokuserer pladeindustrien desværre mere på skærekvalitet og hardware end på brug af data, forklarer han.

Til trods for, at KT Stålindustri har investeret i den nye laser fra Bystronic, bliver der ikke sagt farvel til den nuværende Salvagnini 3kW.

- Vores Salvagnini har tjent os rigtig godt, og den bliver ved med at køre som supplement til vores nye laser. Blandt andet skal den lave hasteopgaver på tynde plader, siger Tobias Vinding Thomsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109