23948sdkhjf

Tekniq: Sådan har Coronakrisen fået metalvirksomheder til at sikre forsyninger

Forsyningskrisen er efterhånden blevet en besværlig del af hverdagen for Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer, der skal jonglere manglen på råvarer med en stigende efterspørgsel, siger chefkonsulent.

Manglen på mikrochips er stadig stor og giver problemer i alle brancher, men også zink, stål og råstoffer er blevet en mangelvare efter Ruslands invasion af Ukraine, fortæller chefkonsulent for Klima, Teknik og Erhverv, Alexander Severinsen Ulrich.

- Derfor er det også vigtigt, at man har fokus på det, når man afgiver en ordre. Og der ser vi en stor diskrepans, når statsministeren for eksempel meddeler, at nu skal fjernvarmenettet udbygges på et år eller to. Det er meget svært at se for os med den nuværende forsyningssituation uden en øget markedsdialog fra ordregivers side, siger Alexander Severinsen Ulrich.

Også prissætningen kan være en udfordring, når man skal binde sig til et udbud i seks måneder.

Svær prissætning

-  Lige nu kører vores medlemmer med dagspriser, mens man hos det offentlige kører med en anderledes lang prissætning og det er simpelthen ikke muligt at honorere lige nu. Mit indtryk er, at mange offentlige myndigheder strækker sig langt, men hvis ikke markedsdialogen intensiveres, kan folk komme i klemme, forklarer Alexander Severinsen Ulrich.

Forsyningskrisen er stadig lige så alvorlig, som den var med årsskiftet, vurderer Alexander Severinsen Ulrich, forskellen er blot, at det i dag er krigen i Ukraine og ikke coronapandemien, der er den primære usikkerhed.

Kortere forsyningskæder

Derfor er mange af Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer også begyndt at omlægge deres forsyningskæder.

- Vi ser i højere grad en regionalisering af forsyningskæderne. Risikoen for, at der opstår forsinkelser er simpelthen for stor til, at virksomhederne vil være afhængige af de asiatiske lande. Det tager omkring et års tid at omlægge sin forsyningskæde fuldstændigt, men det er en del af en større megatrend, som er i gang i USA, Europa og Kina. Så det tager virksomhederne selvfølgelig bestik af og investerer derefter, siger Alexander Severinsen Ulrich.

Vi ser i højere grad en regionalisering af forsyningskæderne. Risikoen for, at der opstår forsinkelser er simpelthen for stor til, at virksomhederne vil være afhængige af de asiatiske lande. Det tager omkring et års tid at omlægge sin forsyningskæde fuldstændigt Chefkonsulent for Klima, Teknik og Erhverv, Alexander Severinsen Ulrich

Grøn omstilling

Han håber dog, at virksomhederne vil bruge muligheden til at fokusere på den grønne omstilling.

- Vi håber meget, at man ikke kun kigger på selv kæden, men også produktionen og hvordan den kan blive grønnere. Omstilling tager tid og her har man en oplagt mulighed for at tænke grøn omstilling ind, blandt andet når der laves nye vindmølleparker, siger Alexander Severinsen Ulrich.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125