23948sdkhjf

Tømrermestre: Ja, tak til skærerobot, hvis...

En stribe håndværkere har testet skærerobotten Amigo, som er udviklet af virksomheden Kobots til automatiseret skæring af gipsplader

Der er sket mange og meget store forbedringer af arbejdsmiljøet i byggeriet gennem de seneste 10-15 år. 

Der er blandt andet sat grænser for, hvor meget mestre og svende må bære rundt på, ligesom der er skrappe regler for, hvordan man håndterer miljøskadelige stoffer, herunder også støv fra bearbejdning af materialer.

Nu står byggeriet overfor den næste bølge af forbedringer af arbejdsmiljøet og som samtidig kan være med til at øge produktiviteten. 

Det er robotterne, som forsigtigt stikker ”foden” inden for i en branche, som ikke er teknologi forskrækket, men til gengæld heller ikke bare uden videre springer ud i enhver form for nye værktøjer og materialer.

Tømrermester Martin Møller fra firmaet af samme navn i Glostrup, siger det lige ud, da vi møder ham til en demonstration af skærerobotten Amigo hos Stark i Glostrup:

- Investeringen skal jo stå mål med den øgede produktivitet og robotten skal jo også helst have noget at lave hver dag for at tjene sig selv ind. Derfor vil en investering i for eksempel en skærerobot afhænge af, om vi har den rigtige opgave til den, siger Martin Møller.

Får vi nogle store opgaver, som også strækker sig over tid, så vil vi da helt sikkert overveje en robot-løsning Martin Møller, tømrermester

Han tilføjer, at lige nu er omfanget af for eksempel store gipsopgaver i virksomheden så begrænset, at man end ikke bruger en dyksav til at skære pladerne, men bare bruger en kniv og knækker pladerne på ”gammeldags” manér.

- Får vi nogle store opgaver, som også strækker sig over tid, så vil vi da helt sikkert overveje en robot-løsning, siger Martin Møller.

For tømrermester Jes Sørensen og tømrersvend Mathias Wenzel fra Kongelundshusene ApS i Havdrup er pladeskæremaskinen en helt anderledes her-og-nu øjenåbner, blandt andet fordi virksomheden, som bygger sommerhuse og kolonihavehuse, har opgaverne til den:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kan øge produktiviteten med sådan en maskine. Vi arbejder meget med både gips og eternit og her kan vi spare meget tid – og mange ubekvemme arbejdsstillinger, siger Jes Sørensen.

Hurtigere, nemmere og mere skånsomt

Det er det danske firma Kobots i Odense, som står bag udviklingen af skærerobotten. Og for stifteren af virksomheden, Peter Hartvigsen, er de to tømrermestres udsagn helt typiske og afspejler den virkelighed, som håndværksvirksomhederne befinder sig i og skal forholde sig til på et konkurrencepræget marked.

.... og hvad koster den så?

Skærerobotten Amigo er både smart og produktiv. Det vil de fleste håndværkere sikkert erkende, men lige så sikkert er det, at næste spørgsmål er: Hvad koster den?

Ja, der skal omkring 200.000 op af lommen, hvis man vil købe maskinen. Der er også mulighed for at lave en leasing aftale over en aftalt periode. Så kan man have maskinen for en fast udgift i størrelsesordenen 3.600 kr. om måneden.

Da Kobots blev stiftet i 2018 havde Peter Hartvigsen mere end 20 års erfaring som tømrer og tømrermester med i bagagen.

- Skærerobotten skal jo varetage de monotone og støvende skæreopgaver, så håndværkerne skånes mest muligt for den slags arbejde. Samtidig kan produktiviteten øges ganske væsentligt, fremhæver Peter Hartvigsen. 

Han har flere produkter i støbeskeen – alle tager udgangspunkt i at forenkle vigtige arbejdsprocesser i byggebranchen og på byggepladsen og gøre dem hurtigere, nemmere og mere skånsomme.

Skærerobotten styres via en app på smartphonen med stemmestyring eller manuel indtastning. Robotten skærer i stort set alle former for materialer fra eternit, gips og fibergips til Troldtekt, krydsfiner og gulvspån. Den maksimale skæredybe er 25 mm.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

2.208