23948sdkhjf

Nu rekrutterer virksomheder lærlinge tidligere i grundforløbet

Antallet af lærlinge, der underskrev en uddannelseskontrakt i årets første kvartal, var det højeste siden 2019. Det er et resultat af efterårets trepartsaftale, siger erhvervsskoleformand

Fra januar til marts i år skrev 112 lærlinge på industriteknikeruddannelsen under på en uddannelsesaftale med en praktikvirksomhed.

Det er en stigning på hele 84 procent i forhold til samme kvartal sidste år, hvor blot 61 underskrev en kontrakt. Den samme stigning ses på smedeuddannelsen, hvor 46 procent flere end sidste år underskrev en uddannelseskontrakt i første kvartal 2022.

- Det er en direkte afledt effekt af trepartsaftalen fra november. Eleverne skal have en uddannelseskontrakt, inden de er færdige med grundforløb 2. Og derfor er der rigtig mange, som har underskrevet en kontrakt under grundforløbet og ikke efter endt grundforløb, som vi tidligere så, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne.

Glæde over stigning

Den store stigning glæder Henning Dam, daglig leder af Industritekniker.nu, der er et samarbejde mellem virksomheder, der arbejder for at fremme uddannelsen.

- Det er et flot resultat og det er vildt positivt, at vi er ved at være tilbage på det niveau, som vi har på før coronakrisen. Desværre tror jeg ikke, at vi kommer til at se lige så flotte tal for april-maj-juni, da der er blevet skrevet kontrakt med de fleste elever på grundforløb 2 og der er først nye hold til efteråret, siger Henning Dam.

Det er et flot resultat og det er vildt positivt, at vi er ved at være tilbage på det niveau, som vi har på før coronakrisen Henning Dam, daglig leder af Industritekniker.nu

Antallet af lærlinge er stadig for lavt til, at Henning Dam for alvor har hænderne op over hovedet.

- Vi skal gerne op på en 650-700 lærlinge om året, før vi er rigtig tilfredse, så der er et stykke vej endnu. Men der er mange, som gør en stor indsats.

Kan skubbe lærlinge i gang for tidligt

Hos Hansenberg i Kolding, hvor man blandt andet uddanner smede, ser man med en vis bekymring på tendensen til, at de unge lærlinge underskriver en kontrakt tidligt i grundforløb 2.

- For mange elever er det rigtig godt at få underskrevet en uddannelseskontrakt tidligt i Grundforløb 2, mens andre har brug for længere betænkningstid – eksempelvis, hvis de ikke har så stor personlig erfaring med det praktiske inden for deres fag. Det kan vække bekymring, hvis en elev føler sig presset til at tage imod en uddannelsesaftale tidligere i forløbet, selv om man egentlig ikke er helt parat til det endnu, siger direktør på Hansenberg, Morten Kaj Hansen og tilføjer:

- Som elev skal man føle sig tryg – og føle, at man er klar til at starte i en virksomhed. Når man som arbejdsgiver får elever tidligt i et forløb, skal man samtidig være parat til at yde en ekstra indsats – og have forståelse for, at eleverne måske har brug for mere oplæring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093