23948sdkhjf

Ørsted var vært for historisk stålmøde: Nu skal CO2-udledning fra stålproduktion hamres i bund

Stålproduktion tegner sig for 8 procent af det globale CO2-udslip, og omstillingen til fossilfri produktion går alt for langsomt. Det mener en gruppe internationale stålforbrugende virksomheder, som presser på for at få omstillingen op i tempo

En stribe internationale virksomheder har netop været samlet hos Ørsted nord for Købehavn med et eneste mål; nemlig at få sænket den massive udledning af CO2 fra stålproduktion.

Stålindustrien står i dag ifølge Ørsted for 8 procent af den globale CO2-udledning.

Ørsted er medstifter af initativet SteelZero, som var platform for mødet og er en global koalition af toneangivende virksomheder, som står sammen om at give deres bud på, hvordan man får nedsat CO2-udledningen fra stålproduktion.

Topmødet blev afholdt på Ørsteds hovedkontor nord for København med over 100 deltagere fra europæiske, amerikanske og kinesiske virksomheder deltog på SteelZero-topmødet. 

Som led i indsatsen for at udbygge koalitionen SteelZero deltog også mere end 30 virksomheder, der endnu ikke er medlemmer af koalitionen, herunder virksomheder fra sektorer inden for vedvarende energi, byggeri og bilindustrien.

Klart budskab til politikerne

Helt konkret har SteelZero udgivet en rapport målrettet verdens regeringer med forslag til de retningslinjer, tiltag og krav, der skal sætte turbo på stål produceret med minimalt CO2-udslip.

- Jeg er meget tilfreds med lanceringen af SteelZero-rapporten og dens globale principper. Verdens regeringer bliver nødt til at skrue på flere knapper for at fremskynde reduktionen af CO2-udledningen fra stålindustrien og matche politisk handling med stigende ambitioner på efterspørgselssiden, siger Ørsteds adm. direktør Mads Nipper i en pressemeddelelse om mødet hos Ørsted.

Det skal gå hurtigere 

Her fremgår det også, at der er tale om et langt sejt træk, når stålindustrien skal males grøn.

- Det betyder, at hvis vi skal nå en nettoudledning på nul i 2050, så skal industrien i gang nu. Vores SteelZero-initiativ har vist, at efterspørgslen på CO2-neutralt stål er stigende, men det skal gå hurtigere. Derfor er det helt afgørende at få virksomheder, som køber og bruger stål, til at mødes og sammen skabe fremskridt i det tempo, der er brug for. Det er netop formålet med dette topmøde, der er det første af sin slags, siger Helen Clarkson, adm. direktør i den internationale Climate Group"

Hun peger på, at reduktionen af CO2-udledningen i stålindustrien er en udfordring, som ingen virksomhed kan klare alene. Men hvis virksomhederne samarbejder, kan de være med til at drive efterspørgslen og presse på for at etablere de rette markeds- og investeringsmæssige betingelser, der vil gøre det muligt for virksomheder verden over at fremskynde omstillingen til CO2-neutralt stål.

I den nye SteelZero-rapport opfordres regeringer bl.a. til at blive enige om, hvordan man kan klarlægge ny terminologi og inkludere uafhængigt godkendte definitioner i kriterier for offentlige udbud, øge efterspørgslen gennem offentlige udbud, så målene for 2030 og 2050 kan indfries, samt fremme ensartede metoder til måling og rapportering af CO2-udledning.'

Se nøgletal for:
Læs mere om: Ørsted.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.313