23948sdkhjf

Danske underleverandører får annulleret vindmølleordrer: Fejet af banen af billige kinesere

Danskere taber lige nu ordrer på vindmøllekomponenter til kinesiske konkurrenter, som leverer billigere stålkomponenter med et markant højere CO2-aftryk på stålet. Samtidig kritiseres det, at vi lader vi viden om kritisk dansk infrastruktur sive til Asien

En stribe danske underleverandører oplever i øjeblikket, at de mister ordrer til vindmølleindustrien.

Det sker enten som annullerede ordrer eller manglende forlængelse af eksisterende ordrer til vindmølleproducenterne.

Årsagen er, at de danske underleverandører på prissiden slet ikke kan hamle op med de kinesiske leverandører.

Jern & Maskinindustrien har været i kontakt med flere aktører i industrien, der mærker den tilspidsede situation. De ønsker ikke at stå frem med navn i avisen, men de er stærkt kritiske overfor situationen.

For mens krigen i Ukraine har sendt prisen for energi og råvarer yderligere op for danske og europæiske underleverandører, så får kineserne i øjeblikket forbedret deres konkurrenceevne, fordi det strømmer ind i Kina med stålprodukter og billig gas fra Rusland.

Og kritikken fra de danske aktører skyldes ikke mindst, at de danske underleverandører taber på prisen til nogle kinesiske konkurrenter, som leverer komponenter og stålprodukter, som belaster miljøet langt mere end stålprodukter produceret i Europa på europæisk stål.

Tekniq: Vi ser en bevægelse

Arbejdsgiverorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne har en stribe underleverandører til vindmølleindustrien som medlemmer og bekræfter udviklingen.

- Vi hører fra vores medlemmer, at de får annulleret ordrer i øjeblikket, fordi vindmølleproducenterne har stort fokus på pris. Det er en bevægelse, vi ser, siger Troels Blicher Danielsen, som er adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Han kalder udviklingen stærk kritisabel.

Løsningen må være, at der stilles krav om bæredygtighed, når de her vedvarende energikilder sendes i udbud. Den slags krav er jo udbredt i fx byggeriet. Vi må have håndfaste CO2-krav i vores udbud af eksempelvis havvindmølleparker Troels Blicher Danielsen, adm. direktør Tekniq Arbejdsgiverne

- Det er uheldigt, hvis der udelukkende bliver kigget på pris og slet ikke på det samlede CO2-aftryk i hele værdikæden ved produktion af vindmøllerne. Det virker som om, at det bare er accepteret at gå efter billigste pris uanset de geo- og klimapolitiske forhold, vi ser i verden lige nu, siger Troels Blicher Danielsen og kritiserer dermed både politikere, energiselskaber og vindmølleproducenter.

Han peger på i samme åndedrag på, at man i Danmark skal passe på med ikke at ende med green washing på højeste niveau.

- Løsningen må være, at der stilles krav om bæredygtighed, når de her vedvarende energikilder sendes i udbud. Den slags krav er jo udbredt i fx byggeriet. Vi må have håndfaste CO2-krav i vores udbud af eksempelvis havvindmølleparker, siger Troels Blicher Danielsen.

Han minder om, at der med de annullerede danske ordrer sendes en regning videre til fremtidige generation, når der handles vindmøllekomponenter ud fra billigste pris og ikke med CO2-udledning for øje også.

Viden om kritisk infrastruktur

Troels Blicher Danielsen er samtidig stærkt bekymret for, at man fra politisk side lader både teknologi og viden omkring eksempelvis havvindmøller og vedvarende energi sive med de flyttede ordrer ud af Danmark.

- Det er uheldigt for vi har med krigen i Ukraine og den ændrede geopolitiske situation i verden ved at vedvarende energi er kritisk infrastruktur, og produktion af kritisk infrastruktur bør vi fastholde i Europa, slår direktøren for Tekniq Arbejdsgiverne fast.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125