23948sdkhjf

European Energy investerer tre-cifret millionbeløb i PtX, plastproduktion, sol- og vindanlæg i Nakskov

Ved Stensø, syd for Nakskov Havn, vil European Energy producere e-metanol, der både kan bruges som fremtidens grønne skibsbrændstof samt til at lave fossilfrit plastik.

Energiselskabet overtager pr. 1. juli 2022 136.000 kvadratmeter grund syd for Nakskov Havn. 

Her skal ligge et større PtX-anlæg.

- Vores mål er at fremskynde udfasningen af ikke bare fossilbaseret skibsbrændstof, men også fossile produkter i andre sektorer som for eksempel plastik-sektoren, hvor e-metanol kan levere CO2-neutrale løsninger. Derfor placerer vi i de kommende år en række e-metanolanlæg i forbindelse med sol- og vindprojekter, der kombinerer hele værdikæden fra produktion af vedvarende elektricitet til produktion af e-metanol, siger Knud Erik Andersen, adm. direktør for European Energy og tilføjer:

- Vi forventer en investering i første anlægsfase på et niveau omkring 650-750 mio. kr. Hertil kommer de sol- og vindanlæg, vi planlægger at opføre i sammenhæng med anlægget. Det er klart, at en sådan investering giver ekstra god mening, når vi foretager den i et område, hvor der sker så store indsatser i den grønne omstilling.

Han understreger desuden, at nærheden til en havn er afgørende for beslutningen, og at den lokale erhvervsservice har haft stor betydning for processen.

"Vi oplever, at erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster har stor erfaring og viden indenfor greentech, hvilket har gjort hele dialogen omkring vores etablering meget konstruktiv, også i tiden inden vi endnu havde truffet vores beslutning. Desuden har kommunen vist sig meget lydhør og samarbejdsvillig", fortæller direktøren. 

European Energy har i flere år investeret i produktion af sol- og vindenergi på Lolland, og etableringen af PtX anlægget er således også en styrkelse af et i forvejen positivt gensidigt bekendtskab.

En stor milepæl

Hos Business Lolland-Falster fortæller investeringschef Steffen Lund, at samarbejdet med European Energy har været meget positivt, og ser etableringen af PtX anlægget ved Stensø som en stor milepæl, både for landsdelen, og for den grønne omstilling.

- I Business Lolland-Falster har vi i en årrække arbejdet målrettet på at udbygge landsdelens grønne profil, og vi kan se, at perlerne nu samler sig på snoren, én efter én: Vindenergi, solenergi, biogasanlæg, hvederaffinaderi, afledte klynge-effekter og nu et fuldskala PtX anlæg - Lolland-Falster er blevet et hotspot for virksomheder og investorer, når de projekterer store grønne investeringer i Danmark, siger Steffen Lund.

Ny tid i Nakskov

Lige før Pinse solgte kommunen et areal ved havnen til Dansk Biokemi, som vil etablere Danmarks første hvederaffinaderi. Nu køber European Energy så det areal, som grænser op til Dansk Biokemi.

- Etableringen af European Energys PtX anlæg er ikke blot et startskud for ny grøn brændstof-produktion. Det er samtidig også en indvarsling af en ny tid i Nakskov, hvor der nu tegner sig nogle meget klare konturer af en grøn energiklynge ved Stensø-området, siger borgmester Holger Schou Rasmussen. 

Borgmesteren glæder sig desuden over de op til 50 arbejdspladser, anlægget vil skabe i den kommende etableringsfase.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.063